ООН в дикому шоці! Викрилось все – нарешті прозріли? Масштаби воєнних злочинів вразили всіх!

Слідчі від Організації Об’єднаних Націй виявили докази вчинення воєнних злочинів російськими солдатами в Україні. Про це у п’ятницю, 23 вересня, заявив голова Слідчої комісії Ради ООН з прав людини Ерік Моуз.

Комісія працювала з травня над розслідуванням заяв про воєнні злочини в Київській, Харківській, Сумській і Чернігівській областях.

Нас вразила велика кількість страт у районах, які ми відвідали. Наразі комісія розслідує подібні смерті у 16 містах та населених пунктах, – сказав голова комісії.

Команда слідчих поспілкувалася зі 150 потерпілими і свідками злочинів, відвідала 27 населених пунктів, досліджувала поховання, катівні та місця утримання полонених.

Також експерти досліджували два повідомлення про неналежне поводження з окупантами з боку українських військових.

У доповіді комісії зазначається, що “використання Росією вибухової зброї широкого радіусу дії в населених пунктах є джерелом величезної шкоди та страждань для мирного населення”, і що низка атак “була здійснена без розрізнення між цивільними та комбатантами”, зокрема із застосуванням “касетних боєприпасів або реактивних систем залпового вогню та авіаударів по населених пунктах”.

Комісія зафіксувала свідчення щодо жорстокого поводження і тортур над потерпілими. Декого росіяни вивезли на свою територію і там утримували тижнями. Повідомляється, що деякі жертви зникли.

Як зазначив голова комісії Моуз, експерти також знайшли докази того, що російські солдати вчиняли злочини сексуального або гендерного насильства. Вік їхніх жертв коливався від 4 до 82 років.

– Комісія задокументувала випадки, коли дітей ґвалтували, катували та незаконно ув’язнювали, – йдеться у заяві.

Зазначимо, що місія щодо встановлення фактів трагічного інциденту в колонії в Оленівці готова до розгортання, щойно будуть отримані всі необхідні гарантії.

Про це на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Місія щодо встановлення фактів, яку я створив після трагічного інциденту в колонії в Оленівці 29 липня, готова до розгортання, щойно будуть отримані всі необхідні гарантії. Місії має бути надано безпечний, безперешкодний доступ до всіх точок та людей та відповідних доказів без жодних обмежень, перешкод чи втручання, – сказав Гутерреш.

У ніч на 29 липня внаслідок термобаричного вибуху загинули десятки українських військовополонених на території колишньої виправної колонії в окупованій Оленівці, серед яких також були бійці полку Азов.

Україна не отримала від РФ офіційні списки загиблих та поранених воїнів. В Офісі генпрокурора повідомили, що війська Росії вбили 53 українських військовополонених, ще від 75 до 130 дістали поранення.

До того ж Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав країни-члени ООН підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України з метою притягнення до відповідальності президента рф володимира путіна та його злочинне оточення, про це головний український дипломат заявив під час засідання Ради Безпеки ООН міністерського рівня щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

“Я підкреслюю, що жоден з російських злочинів в Україні не був би можливим без злочину агресії проти України, яке здійснило керівництво росії. Цей злочин не може залишитися непокараним. Єдина реальна можливість поставити президента путіна та його команду перед судом – це створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України”, – сказав Кулеба.

На цьому тлі міністр закликав усі країни-члени ООН “підтримати цю ініціативу заради базових принципів людяності та Статуту ООН”.

Він також наголосив на тому, що притягнення росії до відповідальності – це ключовий елемент для забезпечення світового порядку та безпеки.