Опустили на дно! Прямо з ЄС – Росю поставили на місце: правда випливла. Придаток Китаю?

Росія є «економічним карликом» і схожа на бензоколонку, «власник якої має атомну бомбу», заявив в інтерв’ю El Pais голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

У цьому сенсі, за словами Борреля, Росія не йде ні в яке порівняння з Китаєм, який є «справжнім геополітичним гравцем».

Проте саме Росія, а не Китай є «загрозою європейської безпеки», наголосив Боррель. За його словами, Володимир Путін «жертвує своєю армією та народом» заради «особистого виживання», оскільки з військового погляду російське вторгнення в Україну виявилося провалом.

«Путін хотів швидкої війни, але вона продовжується вже 18 місяців, і він захищається. Його проект швидкого підкорення (України) обернувся на повне фіаско. Росія вже заплатила величезну ціну в частині матеріальних та людських ресурсів: вона втратила 2 тисячі танків, більше, ніж є у всіх армій Європи разом узятих», — сказав Боррель.

Дії Росії він охарактеризував як «військові злочини історичного масштабу», які можна порівняти з тим, що було у Другу світову війну.

Український контрнаступ, втім, поки не призвело до прориву лінії фронту, як було минулої осені, визнав Боррель: «Росія збудувала значні укріплення, іноді глибиною до 30 км. Україна стала найзамінованішою країною у світі».

Але й допомога з боку Європи була недостатньо оперативною, визнав глава дипломатії ЄС: «У деяких випадках танки, ракети Patriot, літаки — ми починали з того, що говорили «ні», лише для того, щоб зрештою зробити це».

Наразі ЄС забезпечує військові постачання в Україну за рахунок Європейського фонду миру, який створили ще 2021 року. З нього виділили Україні близько 4 млрд. євро з початку конфлікту.

У липні стало відомо, що Євросоюз має намір створити спеціальний фонд на 20 млрд. євро, за рахунок якого протягом 4 років планується забезпечувати військову допомогу Києву.