Орбан у листі до Єврокомісії! Перейшов межу – назвав новий пакет санкцій історичною помилкою

Новий, шостий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії, який включає ембарго на імпорт сирої нафти, завдасть більше шкоди Угорщині, ніж рф. Про це повідомив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у своєму листі на адресу президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Орбан відправив листа голові Єврокомісії у четвер, 5 травня. У ньому він назвав можливе прийняття цього пакету санкцій проти росії історичною помилкою.

Ні Угорщина, ні Євросоюз загалом не готові вжити та реалізувати заходи, запропоновані Комісією. Санкції можуть бути прийняті, якщо в усіх державах-членах буде дотримано всіх необхідних попередніх умов, — написав угорський прем’єр-міністр.

За його словами, запланований пакет призведе до збільшення навантаження на найбільш уразливі країни без будь-яких суттєвих зусиль ЄС щодо пом’якшення наслідків.

Скорочення обсягів купівлі викопного палива у Росії буде неможливим без значних та швидких інвестицій у нашу енергетичну інфраструктуру та прискореного переходу до “зеленої” економіки. Проте через санкції необхідні національні ресурси мають бути перерозподілені на надлишкові інвестиції в копалини, тоді як ЄС матиме достатньо фінансування для нас тільки на папері, – заявив Орбан.

Нагадуємо, що Урсула фон дер Ляєн представила деталі нового пакету санкцій проти росію за розпочату повномасштабну війну проти України. За її повідомленням, постачання сирої нафти з рф буде припинене протягом наступних шести місяців, а продуктів нафтового перероблювання — до кінця року.

Однак уряд Угорщини виступає проти такого рішення, оскільки воно “загрожує енергетичній безпеці країни”. Не змінила свого рішення Угорщина і після пропозиції зробити виняток і дозволити країні відмовитись від російської нафти до кінця 2023 року. Проти ембарго на закупівлю нафти росії також виступають Словаччина та Чехія.