Палац майже на пів мільярда! Екс-чиновника “Нафтогазу” викрили – це побачила вся країна. Українці шоковані

В інтернеті з’явилося оголошення про продаж палацу колишнього народного депутата і екс-заступника глави правління НАК “Нафтогаз України” Сергія Кацуби.

На продаж виставлено триповерховий будинок, загальна площа якого становить 3 тисячі квадратних метрів, сказано в оголошенні на спеціалізованому сайті із продажу нерухомості.

Вартість об’єкта встановлена в 16 мільйонів доларів (понад 455 млн гривень).

У будинку – 10 кімнат і ліфт, а площа земельної ділянки під будівлею, побудованому в стилі “псевдобароко”, становить 1,4 га.

В оголошенні підкреслюється, що будинок був побудований в 2017 році.

Однак в 2014 році журналісти проекту “Схеми” проводили розслідування щодо цієї будівлі, вони наголошували на тому, що вже тоді будівництво було завершено. Згідно з отриманими даними, ділянка тоді була оформлена на Наталю Кацубу – мати Сергія Кацуби.

Тоді Кацуба відмовлявся коментувати журналістам, як йому вдалося заробити на такий будинок.

Народний депутат Андрей Осадчук (“Голос”) у своєму Фейсбук також прокоментував продаж маєтку Сергія Кацуби.

“Паралельні світи. Палац Кацуби продають за 16 млн доларів. Тут все прекрасно: і за що збудували, і в якому стилі, і що зараз спокійно продають, і що сподіваються, що хтось це купить…” – написав він.

Паралельні світи.

Палац Кацуби продають за 16 млн доларів.
Тут все прекрасно: і за що збудували, і в якому стилі, і…

Опубліковано Andrii Osadchuk Пʼятниця, 8 січня 2021 р.

Відзначимо, що колишній народний депутат від Партії регіонів Володимир Кацуба 25 жовтня був обраний до Харківської районної та обласної рад за списками партії “Блок Кернеса – Успішний Харків”. Кацуба відмовився від депутатства в обласній раді. Пізніше його обрали головою Харківської районної ради.

Нагадаємо, як йдеться у матеріалі “Наші гроші”, слідство у 2017 році звинувачувало Кацубу у заволодінні коштами НАК «Нафтогаз України». А саме в тому, що Кацуба в період з вересня 2010 року по теперішній час брав участь у злочинній організації, умисно заволодів грошима «Нафтогазу» в сумі $404,37 млн, 449,96 млн грн. (близько $56 млн за курсом того часу), вчинив замах на заволодіння 5,10 млрд грн (близько $637 млн за курсом того часу).

За версією слідства, Кацуба, працюючи заступником голови правління ДАТ «Чорноморнафтогаз», через фіктивні фірми організував за завищеною ціною купівлю двох самопідіймальних бурових установок. На початку 2011 року він підписав документи про те, що «Чорноморнафтогаз» потребує 3 млрд грн ($376,62 млн) на бурову установку. Напередодні Кацуба та його спільники підготували начебто рішення правління «Нафтогазу», засідання по якому в реальному житті не відбулося. У даному рішенні ціна бурової установки була свідомо завищена. Цим рішенням було оформлено дозвіл на закупівлю установки.

За кілька місяців Кацуба та його спільники написали новий папірець про необхідність збільшити вартість закупівлі установки на 240 млн. грн, хоча такої необхідності не було. При цьому в реальному житті засідання правління компанії знову не було. Потім «Чорноморнафтогаз» почав готувати документи позики на 3,2 млрд грн ($400,34) у «Нафтогазу». Засідання «Нафтогазу» по цьому питанню теж не відбувалося. Гроші невдовзі перерахували на рахунки «Чорноморнафтогазу».

Купівлі однієї бурової установки виявилося замало, тож невдовзі «Кацуба та інші учасники злочинної організації» почали говорити про закупівлю другої вишки. Її купували так, як і першу: правління не збиралося, документи підробили, ціну значно завищили, «Чорноморнафтогаз» взяв у «Нафтогазу» в позику 3,24 млрд грн. на закупівлю установки, проект договору якої візував особисто Кацуба.

Також в матеріалах слідства йдеться про злочинну організацію, створену в березні 2010 року, яку маскували під діяльність фінансової корпорації. Кожна група в цій корпорації мала відповідну назву: «Департамент скрапленого газу», «Департамент природного газу», «Департамент облгаз», «Служба безпеки» тощо.

І вже в липні 2012 Кацуба та його подільники спланували привласнення 5,55 млрд грн через виведення їх на рахунки підконтрольного злочинній організації підприємства на підставі нікчемного договору поставки нафтопродуктів.

Документи оформлювали на бензин, який існував лише на папері. «Нафтогаз» перерахував на рахунки «Газу України» майже 449,96 млн. грн., які одразу ж пішли на рахунки підконтрольних злочинній організації підприємств.

Слідчі кажуть що по цьому епізоду розмір збитків, спричинений НАК «Нафтогаз України» може становити до 468,23 млн. грн.

«Нафтогаз» мав ще заплатити «Газу України» 5,1 млрд грн. Але не заплатив «у зв’язку з відсутністю можливості». Тож ці не отримані злочинцями гроші слідство кваліфікувало як «замах на заволодіння».