Паніка в Москві! Такого Путін не чекав – генерали все: виходу немає. Несподіваний хід ЗСУ!

Українські військові поступово розвивають свій контрнаступ, зосередившись на Бердянському та Мелітопольському напрямках.

На Заході заявляють, що початок контрнаступу Сил оборони “повільний” і на те є об’єктивні причини.

Журналісти CNN, аналізуючи контрнаступ України, вважають, що успіх українських військових буде залежати від того, чи зможе Київ здивувати і перехитрити сили Москви. Зокрема, вони наголошують на важливості не ближніх боїв, а більш широкому стратегічному рівні.

Журналісти звернули увагу на те, як бійці ССО зайшли в тил ворога та знищили десяток окупантів. Зазначається, що оприлюднене відео додає відчуття хаосу, паніки та жорстокості початку цього контрнаступу.

Як пише CCN, початок першої фази відкритих операцій України, ймовірно, “повільний – а часом і поступовий”, адже Київ прагне перехитрити Москву.

Наразі Україна, схоже, тримає свої можливості відкритими. Пріоритетом є просування вздовж великого південного фронту, що означає цінний сухопутний коридор між окупованим Кримом і Донбасом, а також материковою частиною Росії. Більшість спостерігачів погоджуються з тим, що єдиною метою цього контрнаступу є руйнування сухопутного коридору, – мовиться у повідомленні.

Також журналісти пишуть про дилему, яка постала перед кремлівським диктатором Владіміром Путіним.

Ізольований від Донбасу Кримський півострів набагато важче захищати, що ставить Путіна перед суворим вибором: наражати свої військові резерви в Криму на тривале протистояння або скоротити свої сили та відвести назад.

Мало хто з аналітиків стверджує, що він може піти на другий варіант, “тому ми можемо зіткнутися з тривалою облогою півострова протягом зимових місяців, коли Київ поверне Москву до кордонів, які вона вкрала у 2014 – 2015 роках, або ще гірше”.

Журналісти підкреслюють, що останні 16 місяців кровопролиття і втрат Росії закінчуються без жодного стратегічного виграшу, що є символічною поразкою для Москви та водночас безсумнівною перемогою для Києва.

Минулої доби Сили оборони наступали на трьох напрямках та мали частковий успіх. Наші воїни наступали на таких напрямках:

Новоданилівка – Роботине;
Вільне Поле – Макарівка;
Мала Токмачка – Вербове.
Водночас Сили оборони продовжують стримувати росіян на Лиманському та Бахмутському напрямках.

Також у Міноборони розповіли, що Сили оборони вели наступальні дії на напрямку Білогорівка – Шипилівка та мали частковий успіх. Зараз воїни закріплюються на досягнутих рубежах.

У цілому протягом двоє тижнів українським бійцям вдалося визволити 8 населених пунктів на Півдні.

Нова фаза наступу ЗСУ набирає обертів. Її початок нагадує кампанію зі звільнення правобережжя Херсонщини.

Про це 24 Каналу сказав керівник Центру військово-правових досліджень, військовий експерт Олександр Мусієнко. За його словами, важливо й надалі бити по ворожому тилу.

“Кампанія з деокупації правобережжя Херсонщини почалася з ударів по тилах ворога і порушення його логістики. Це тривало понад два місяці, а сама операція з просування військ – близько 10 днів. І тут так може бути”, – зазначив Мусієнко.

Попри всі складнощі, наразі логістичні умови ворога дещо кращі, ніж були на Херсонщині. Вони можуть пересуватися з Маріуполя й Криму. Однак це тимчасово.

Російські резерви потрібно не просто перемелювати – їх потрібно розтягувати. Оскільки українське командування може передбачити місця перебазування ворога, ЗСУ має можливість перервати його логістику просто під час переміщення.

Однак окупанти роблять усе можливе, щоб запобігти такому сценарію.

“Російське командування намагається зіграти на випередження, тому вони активізовують бойові дії на Куп’янсько-Лиманському напрямку. У такий спосіб вони намагаються стримати український контрнаступ”, – зауважив Мусієнко.