Пасажирські двосистемні електровози і багато іншого: що готує “Укрзалізниця” для громадян вже найближчим часом

За словами керівника "Укрзалізниці" Євгена Кравцова, найближчим часом планується закупівля пасажирських двосистемних електровозів, а також вантажних електровозів постійного і змінного струму.

13 березня в газеті "Сегодня" опубліковано інтерв'ю голови "Укрзалізниці" Євгена Кравцова, в якому він детально говорить про поточний стан локомотивного парку залізниці і плани щодо його відновлення.

Ситуацію з локомотивами для пасажирських перевезень Євген Кравцов не назвав критичною.  Хоча визнав, що раніше був гострий брак тепловозів.

Крім того, при необхідності пасажирський локомотив завжди можна замінити вантажним – і при належному майстерності машиніста пасажири цього навіть не відчують.

"Ситуація з пасажирськими локомотивами не настільки критична, як з вантажними. З General Electric ми укладали угоду, тому що ситуація була кричущою, був значний дефіцит тепловозів. У нас були ділянки, де ми змушені були зменшувати обсяг перевезень через відсутність локомотивів. Пасажири  не страждають від нестачі тяги. А коли бувають поодинокі випадки, то є можливість залучати вантажні локомотиви. "

Однак, на перспективу Кравцов розповів про плани закупівлі двосистемних електровозів для пасажирських перевезень.  Такі електровози здатні працювати і на постійному, і на змінному струмі.

За рахунок цього скорочується час у дорозі пасажирських поїздів – так як на станціях, де стикуються два різних роду струму немає необхідності робити зупинку на 20-40 хвилин для заміни локомотива.  "На наступні п'ять років у нас в планах є закупівлі двосистемних пасажирських електровозів. Це дозволить нам поліпшити процес перевезення по різних ділянках.

В Україні є електрифіковані ділянки на постійному і змінному струмі.  Коли поїзд проходить через зміну ділянок, потрібно міняти локомотиви, це викликає простий.  Щоб цього уникнути, ми закупимо електровози, які можна використовувати на обох ділянках.  Це зменшить час прибуття локомотивів до місця призначення. "

Всього ж до 2025 року "Укрзалізниця" планує придбати 310 нових локомотивів.  90 будуть пасажирськими (в 2019 куплять 5 локомотивів, в 2020-22 закуповуватимуть по 15 і в 2023-24 – по 20).  Ще 70 – це магістральні тепловози (в 2018 – 2020 роках планують закуповувати по 15 локомотивів і по 5 – в 2021-2025 роках).  Решта 150 локомотивів – це електровози різного типу під постійний або змінний струм.