Пекло в Вугледарі! Тисячі солдат: штурм у розпалі – Полк за полком. Такого ще не було!

Вугледар… перепочинку поки не буде, коментує ситуація військовий експерт Олександр Коваленко.


Порівняно з торішнім штурмом Вугледару російські окупанти накопичили цього разу більший ресурс, який можна порівняти з 6-ма батальйон-тактичними та тактичними групами. 

Але є нюанс…

Причому нюанс цей дуже неприємний.

Так, оселедець зараз по полях навколо Вугледару видає непереносний сморід, але командування РВВ має намір заводити в бій резерви складом до трьох батальйонів і, увага, підрозділи ПВК “Патріот”. І на цьому моменті зупинюся трохи докладніше.

ПВК “Патріот” це ПВК створена під патронатом морф за розпорядженням особисто Сергія Шойгу, як спроба створити конкуренцію ПВК “Вагнер”. І саме Шойгу лобіював кілька років тому ідею офіційної реєстрації ПВК, пропонуючи “Патріот” як першу офіційну компанію.

Його тоді з цією ідеєю послали до лісу, але саме ПВК “Патріот” продовжувало існувати і нікуди не пропало. І ось зараз, після того, як підрозділи 42-ї МСД 58-ї ОВА, 40-ї та 155-ї МП ТОФ та 136 МСБр, по суті, втратили свою боєздатність через втрати, на арену виводять ПВК “Патріот”.

Ну, як ПВК “Патріот”… Не саму по собі, а за підтримки батальйонів 37-ї та 36-ї МСБр. Але про що все це говорить?

Схоже, після того, як по полях навколо Вугледара вкотре розмотало тихоокеанський оселедець, Шойгу має намір продовжити штурм міста, а у разі успіху оголосити це заслугою “Патріотів”.

Навіщо? Щоб показати, що його, армійська ПВК набагато ефективніша і професійніша за луб’янківський драм-гурток. Якщо ж під Вугледаром все завершиться тотальним провалом, то це повісять на перемелений в кашу оселедець. Мовляв, морпіхи знову не впоралися. Народжений плавати, на суші – медуза.

Тобто Вугледар, схоже, особисто для Сергія Шойгу має принципове стратегічне значення. Приблизно таке ж, як для Пригожина Соледар, але який у результаті став кінцем самого Пригожина. Ось тільки на відміну від кухаря, тувинець має можливість маневру, скільки б він не відправив на забій оселедця.

Ну, а сама окупація міста та дифірамби на адресу “високоефективного” і “такого, що не має аналогів у світі” ПВК “Патріот” будуть як бонуси до самої наступально-штурмової операції. Ну чи не будуть, що, судячи з ситуації в секторі, куди ймовірніше рожевих мрій Шойгу.

За словами військового оглядача Костянтина Машовця, на Донбас чекають жорсткі позиційні бої із періодичними спробами ворогуючих сторін перейти до наступальних дій.

Ймовірно, що основними ділянками інтенсивних бойових дій стануть: Куп’янський (Сватівський), Лиманський (Кремінський), Сіверський (Лисичанський) напрямки, Бахмутський — Костянтинівський, район Вугледару та Авдіївки.

Також швидше за все, більша активність буде спостерігатися з боку російських військ, ніж українських.

«Якщо ж розглядати окремо перспективи звільнення та деокупації Донецька та Луганська, то на найближчу перспективу, я поки не бачу такої можливості.

Обидва міста перебувають під цілком ефективним контролем противника, значними силами та засобами. Надалі звільнення цих міст може стати можливим внаслідок зміни загальної стратегічної ситуації у війні, або зміни на користь України на відповідних оперативних напрямках. Зараз, тобто на найближчий час, це малоймовірно.»

Поки українські війська утримують рубіж Вугледар — Водяне — Костянтинівка, перспективи утримання Новомихайлівки повністю не вичерпані навіть в умовах напівоточення чи обходу її противником з одного із флангів.

Серйозна загроза цього виникне, якщо противник таки прорветься до дороги між Вугледаром та Костянтинівкою на будь-якій ділянці.