Переговори з Путіним! В перші дні війни – Шольц шокував: злив диктатора. Дізнались вперше!

Санкції Заходу проти росії є ефективними, а Німеччина не розглядає варіанту виходу з кола країн, які підтримують Україну. Про це в одному з інтерв’ю розповів канцлер Німеччини Олаф Шольц 

«Західні санкції ефективні та правильні. Вони є важливим засобом посилення тиску на Росію для остаточного припинення цієї війни. Тому що витрати для Москви значні», – сказав він

Також за його словами, країна-терорист залежить від технічного прогресу світу.

«Чим довше це продовжуватиметься, тим більшою буде шкода для Росії. Для мене вихід Німеччини неможливий. Рішуча і згуртована відповідь Європи на цю війну здивувала Путіна. Він не очікував цього», – сказав він.

Водночас, як відомо, Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляв, що найближчими днями Німеччина відправить Україні зброю. Тож повідомляється, що окрім постачання передової системи протиповітряної оборони, радіолокаційних систем або безпілотників Німеччина може взяти на себе відповідальність за надання артилерії та потужностей протиповітряної оборони.

Додамо, як стверджує німецький лідер, під час останніх переговорів з російським диктатором Володимиром Путіним перед початком повномасштабної війни він запевнив очільника Кремля у віддаленій перспективі членства України в НАТО. Журналісти одного з видань почали запитувати у канцлера ФРН, чому керівництво НАТО нібито не врахувало інтереси Росії у сфері безпеки до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

НАТО ніколи не було загрозою Росії, — відповів Олаф Шольц.

Водночас за словами політика, під час перемовин з очільником Кремля до початку повномасштабного вторгнення РФ він запевнив президента Росії, що вступ України до Альянсу “не станеться в найближчі 30 років”. Також Шольц звертає увагу на те, що очільник Кремля не хоче приймати ліберальні та відкриті суспільства в Європі й завжди мав “абсолютно абсурдні” ідеї – до прикладу, казав німецькому лідеру, що Білорусь та Україна не повинні існувати як окремі держави.

Зазначимо, що Шольц також підтримав ідею президента Франції Еммануеля Макрона створити так звану європейську політичну спільноту. Вона існувала б окремо від самого ЄС і була б відкритою і для країн-претендентів на вступ, і для Великої Британії після Brexit. Канцлер вважає, що такий майданчик сприятиме «регулярному обміну на політичному рівні», де лідери ЄС і європейські партнери можуть, зустрічаючись раз чи двічі на рік, обговорювати спільні питання, що стосуються інтересів континенту.

Канцлер також закликав країни ЄС до посилення співпраці в галузі оборони й запропонував надати Берліну одну з центральних ролей у створенні спільної з європейськими сусідами системи протиповітряної оборони. Це, за його словами, буде корисно для спільної безпеки, дешевше й ефективніше, ніж якщо кожна країна посилюватиме цей напрям окремо.  Щодо енергонезалежності ЄС Олаф Шольц наголосив: відмова від використання викопного палива дає Європі шанс стати світовим лідером у технологіях, необхідних для досягнення кліматичної нейтральності.

Німецький лідер закликав до «справжнього внутрішнього енергетичного ринку, який забезпечує Європу гідроенергією з півночі, вітром з узбережжя та сонячною енергією з півдня». Водночас стає очевидно, що уряд Німеччини хоче переглянути основні засади своєї безпекової політики в стратегії національної безпеки.

“Агресивна війна Росії в Україні серйозно вплинула на те, як ми маємо думати про нашу національну безпеку”, – заявив Шольц під час перших обговорень нової стратегії у Мезеберзі під Берліном.

Концепція повинна включати всі аспекти безпеки, наприклад, постачання енергії та сировини, збереження соціальної ринкової економіки або сильну освіту та дослідження.