Перехопили ініціативу! Генерал не добирав слів – радість для України: пішла жара. Браво ЗСУ!

Після надання партнерами ракетних комплексів і артилерійських систем Збройні сили захопили оперативну ініціативу та перехопили хід війни на користь України. 

Про це повідомив командуючий східним угрупуванням ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський. 

За його словами, ЗСУ для адекватної ефективної протидії та ураження угруповань противника отримують від країн-партнерів в якості військової міжнародної технічної допомоги широкий спектр іноземного озброєння. Це стало надзвичайно актуальним питанням, оскільки війська відчувають хронічну нестачу засобів ураження до ракетних комплексів та артилерійських систем радянського виробництва, а також несуть втрати в озброєнні та військовій техніці. 

“З отриманням зарубіжних ракетних комплексів і артилерійських систем Збройним силам України вдалося захопити оперативну ініціативу, переломити хід війни на нашу користь”, – наголосив Сирський. 

Він пояснив, що ракетні комплекси західного виробництва дозволяють завдавати високоточні ракетні удари по важливих об’єктах противника, що деморалізує його. Артилерійські гармати іноземного виробництва певними типами боєприпасів забезпечують ведення вогню на дальності до 30 км, а високоточними – до 40 км. Крім того, боєкомплект боєприпасів до артилерійських гармат передбачає різне їх спорядження, у тому числі таке, що дозволяє здійснювати дистанційне мінування місцевості та ураження броньованих цілей за допомогою самоприцільних бойових елементів. 

Комплектування технічних засобів артилерійської розвідки та безпілотних авіаційних комплексів, в тому числі іноземного виробництва, з артилерійськими системами дозволяє коригувати вогонь та уражати цілі у реальному масштабі часу, що сприяє економії боєприпасів та підвищує ефективність ураження цілей. 

Наявність в іноземному озброєнні обладнання для визначення свого місцеположення та автоматизованої системи керування вогнем гармати, підвищує оперативність виконання вогневих завдань та надає перевагу над противником.  

Лінійка боєприпасів, у тому числі високоточних іноземного озброєння, дозволяє ефективно знищувати противника як на пересіченій так і в урбанізованій місцевості в умовах обмежень і заборон щодо ведення вогню з метою мінімізації супутніх втрат. 

Генерал підсумував, що застосування озброєння ракетних військ і артилерії, яке надійшло  від країн-партнерів як військова міжнародна технічна допомога, позитивно впливає на хід ведення бойових дій, а саме: 

  • дає впевненість особовому складу Сил оборони України в досягненні успіху операцій, боїв та суттєву мотивацію до ведення бойових дій по знищенню угруповань противника; 
  • використання високотехнологічної, високоточної зброї ракетними військами і артилерією Сил оборони України відчутно погіршує морально-психологічний стан противника; 
  • підвищує ефективності ураження об’єктів противника як на передньому краї так і в його оперативній глибині; 
  • дозволяє вести розвідку противника в реальному масштабі часу. 

Тож Україні вкрай необхідно більше військової допомоги. Зокрема тому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав главу дипломатії ЄС Жозепа Борреля посприяти якнайшвидшому завершенню обговорень щодо другого траншу в 1 млрд євро. 

“Під час нашої розмови я подякував Жозепу Боррелю за всю оборонну допомогу ЄС, зокрема останній 1 млрд євро на нагальні потреби в боєприпасах. Закликав сприяти якнайшвидшому завершенню обговорень 2-го траншу в 1 млрд євро на спільні закупівлі заради гарантування безпеки в Європі”, — написав Кулеба у Twitter. 

Допомогу в озброєнні для України нещодавно обговорювали і на 11-му засіданні Контактної групи з оборони України на авіабазі “Рамштайн” у Німеччині. У підсумку Німеччина і Нідерланди нададуть Україні мінні катки, автотранспорт і паливозаправники.  

Канада заявила про виділення нового пакету військової допомоги майже на 29 млн дол. Союзники навчатимуть українських танкістів, а також проводитимуть тренінги для операторів систем ППО.  

“Такі “Рамштайни” важливі, щоб цей механізм працював безперебійно. Щоб снаряди їхали, не просто привезли нам, наприклад, 100 тис. снарядів. Ні, вони повинні їхати, нехай по 10 тис. снарядів, але кожні два дні”, — зазначив військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.