Перейшли в наступ! Нові позиції ЗСУ – прорив на кілометри: фронт все. Деталі!

Успішність контрнаступу України великою мірою залежить від швидкості постачання західного озброєння. Так формуватиметься “ударний кулак” ЗСУ, пояснив військовий експерт Дмитро Снєгірьов в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Сукупність даних, а саме швидкість переоснащення, швидкість навчання та створення логістичної структури дасть можливість говорити про характер та часові рамки проведення успішного характеру деокупації. Попри відсутність на першому етапі значної допомоги з боку країн Заходу, Збройні сили України станом на лютий 2023 року деокупували близько 40% українських територій”, — заявив Снєгірьов.

Спікер розповів, що найнапруженіша ситуація сьогодні в районі Бахмута. Але ЗСУ не залишать цей населений пункт.

“Завдяки введенню оперативних резервів Збройних сил України, російські окупанти відкинуті від траси Бахмут-Костянтинівка на відстані близько трьох кілометрів — це значний тактичний успіх, який свідчить про те, що заява про залишення Збройними силами України Бахмута — частина інформаційно-психологічних операцій РФ. Більше того, є заява Міллі, що українська сторона не збирається залишати цей населений пункт”, — зазначив експерт.

Снєгірьов також розповів, що є успішний характер проведення контрнаступу в районі Вугледару.

“Йдеться не лише про зупинення наступальних дій з боку окупанта, а й, відповідно, успішних контрнаступних операцій з боку Збройних сил України”, — додав експерт.

Сили оборони України зламають плани російського диктатора Володимира Путіна щодо захоплення Бахмута Донецької області до 24 лютого 2023 року. Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Українські офіційні особи заявили, що російські війська мають на меті захопити Бахмут до першої річниці вторгнення в Україну, що потребуватиме значно вищих темпів просування російських військ, ніж ті, що спостерігалися протягом багатьох місяців.

Водночас глава ПВК Вагнера Євген Пригожин заявляв, що очікує, що бійці групи “Вагнера” оточать Бахмут до березня або квітня. На думку аналітиків, “прагматичні оцінки” Пригожина щодо російського просування в районі Бахмута в цілому були ближче до тактичних реалій, ніж оцінки, що прогнозують швидке просування російських військ.

Більш того, фахівці підкреслили, що завдання, яке поставив Путін щодо захоплення Бахмута, вимагає значно більш високих темпів російського просування, ніж ті, які були протягом багатьох місяців. Для цього в окупантів сил немає, тому РФ не досягне певної мети.

“Українська оборона Бахмута завадить Путіну стверджувати, що російські війська взяли під контроль місто до 24 лютого 2023 року і, відповідно, не дозволить відновити надії Росії на перемогу у війні проти України”, – додали в Інституті вивчення війни.

Російські окупанти можуть здійснити нову спробу наступати на Україну з півночі не раніше, ніж восени 2023 року. Зараз у них немає достатньо сил і засобів для цього.

До того часу країна-агресорка може теоретично зібрати необхідну кількість особового складу і техніки. Таку думку висловив політичний і військовий експерт, колишній командир взводу батальйону “Айдар”, директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий в інтерв’ю Главреду.

“Не раніше осені. У теорії до осені росіяни можуть зібрати там достатню кількість сил та засобів. Але це – у теорії. Бо звідки їм взяти людей я бачу, але звідки брати командний склад для цих людей, від сержантів і вище, вже не бачу, бо вони і так усі задіяні”, – зазначає Дикий.

Він наголосив, що окупантам може не вистачити військової техніки для такого наступу. Білоруси з також не зможуть допомогти російським загарбникам з технікою.

“Де їм узяти достатню кількість техніки для наступу ще й звідти, принаймні поки що, теж не бачу, при тому, що половина танкового парку РФ уже спалена. Білоруси віддали їм усе до останньої машинки, але там і так було небагато, на одну дивізію максимум. Тому є питання, чому росіяни зараз цього не збирають – чи то чогось вичікують, чи тому, що поки об’єктивно нездатні”, – каже військовий експерт.