Перекрити кордон з РФ! Апаршин виступив із терміновою заявою

Обраний президент Володимир Зеленський матиме півроку, аби як головнокомандувач затвердити нову стратегію національної безпеки, в якій має бути викладена стратегія України щодо повернення окупованих Росією районів Донецької  і Луганської областей до складу України.

Про це в інтерв’ю “Громадському” розповів  радник новообраного президента з питань безпеки і оборони Іван Апаршин.

За словами радника, позиція України щодо участі у Мінських переговорах залишиться незмінною.

“Позиція залишається незмінною, але ж це позиція не президента Зеленського. Це позиція, яку я в разі необхідності буду йому пропонувати. Мінський формат сьогодні не працює. Але сказати сьогодні, що ми від нього відмовляємося, буде некоректно по відношенню до наших партнерів.  Спецпредставник США по Україні Курт  Волкер заявив позицію, близьку до нашої — російські війська мають піти з території Донбасу. Після цього кордон з РФ має бути перекритий. Ким? Українською армією або миротворчими силами ООН. А далі вже підготовчий механізм до повернення туди українського права і вибори за українськими законами”, – пояснив Апаршин.

За його словами, забезпечити безпеку на Донбасі після виведення російських  військ можнаіз залученням миротворчих місій.

“Поки кордон не буде перекритий, все інше може бути розглянуто, але це не буде ефективним. А далі позиція наступна — все ж таки, ми маємо реалізувати ту процедуру, той механізм, який вже запропонований? Ми можемо погодитися, більш рішуче пропонувати залучення миротворчої місії “, – пояснив радник Зеленського.

Однак, за його словами, найскладнішим у цьому питанні є  покарання бойовиків, які воювали проти України у складі терористичних угруповань.

“Що робити з тими людьми, які вбивали українських військовослужбовців та навіть цивільне населення? Це, на мій погляд, найскладніше питання — як відділити тих людей, які вбивали, і тих людей, які десь помилилися. 13 тисяч сімей, які втратили там своїх дітей, не погодяться на те, щоб ми щось забули. Це надскладна процедурна позиція, яка буде полягати в тому, як відділити тих людей, які насправді вчинили злочин проти України, і тих, які помилилися, думаючи про те, що вони захищають свої інтереси”, – зазначив Апаршин.