Перевірять кожного: В Україні планують запустити новий процес перевірки отримувачів субсидій, що потрібно знати

Вже до 2019 року Міністерство соціальної політики планує запустити новий процес перевірки отримувачів субсидій.

Людей умовно поділять на дві групи. Людей з «білого списку» органи контролю не будуть перевіряти зовсім або будуть робити це зрідка. А ось витрати тих, хто потрапить у «чорний список», будуть контролювати більш ретельно.

Популярне: Від 200 гривень і вище: Вже з 1 грудня на українців чекає нове подорожчання

«Кожного одержувача субсидії чи іншої соціальної допомоги потрібно буде прирівняти до певного профілю і зрозуміти, наскільки він теоретично може обманювати або отримувати допомогу незаконно або неформальним способом. На сьогоднішній день такі профілі тільки починають розроблятися», – пояснив гендиректор директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Зараз на субсидії може претендувати кожен, чиї витрати на комуналку вище, ніж 15% від офіційного доходу. Але допомогу не отримають ті, чия квартира більше 120 квадратних метрів, а будинок – більше 200 «квадратів». Також не мають права на субсидію ті, хто купив автомобіль, якому менше п'яти років, або якусь річ дорожче 50 тисяч гривень.

Тому з новими перевірками для звичайних пенсіонерів нічого не зміниться, запевняють у Мінсоцполітики. Поглиблені перевірки чекають лише тих, хто потрапить у групу ризику. Заглядати в холодильник і шафи нікому не будуть, звертати увагу обіцяють в цілому на матеріально-побутові умови.