Перевізники скаржаться на корупцію в АСМАП

Асоціація міжнародних автомобільних перевізників (АСМАП), створена для захисту прав перевізників, грабує їх. Про це заявляє директор групи компаній PRIME Дмитро Льоушкін.

«Ця асоціація покликана захищати перевізників, але вона їх тупо грабує. Причому грабує жорстоко. Для того щоб вступити в цю асоціацію і мати можливість здійснювати міжнародні перевезення, брати дозволи на перевезення тощо, ви повинні заплатити по $ 1 тис. За кожну машину. У вас є своя фура і ви хочете їздити – $ 1 тис., Будьте люб'язні. А якщо ваша машина зламається або ви вирішили її продати і захочете повернути ці гроші, то їх вам не віддадуть ».

Перевізник наводить приклад, з яким він зіткнувся на практиці. «У мене було 50 фур, які їздили в Європу. Я заплатив $ 50 тис. В АСМАП. Потім вирішив продати 10 фур і кажу АСМАП: «Друзі мої, поверніть мені мої тисячі доларів, тому що ці машини вже не їздитимуть в Європу і я про це готовий підписати будь-які папери». АСМАП відповідає: «Питань немає. Але ми повернемо їх через 3-6 місяців, і цей термін регламентується якимось там документом. І повернемо вам не по тисячі доларів за машину, а по 8 тис. гривень. Тому що коли ви платили, то платили 8 тис. гривень! Ось такі дешеві «розлучення» з боку асоціації, яка курує всю корупцію в галузі», – розповідає Дмитро Льоушкін.

Особливим болем для перевізників є питання, пов'язані з отриманням «книжок ЄКМТ» (Єдина конвенція Міністерства транспорту). За словами директора групи компаній PRIME, Асоціація міжнародних автомобільних перевізників наживається і на їх видачі. «Для того щоб фурі виїхати, наприклад, з України в Румунію, потрібно купити дозвіл. Він коштує 60 гривень. Але створюється штучний дефіцит цих дозволів, і вони вже стоять по $ 350 кожна. Щоб кожен раз не купувати цей дозвіл – можна отримати «книжку ЄКМТ», яка дозволяє українським перевізникам пересуватися по всій Європі. Так ось, у АСМАП вона коштує EUR 1,5 тис. При її реальною ціною 350 гривень », – пояснює Дмитро Льоушкін.

Підприємець вважає, що нинішній підхід АСМАП до роботи – це справжній «беспредел». «Потрібно, щоб туди прийшли і НАБУ, і Антимонопольний комітет, і всі, хто тільки може. Навіть двірники щоб туди прийшли і поганяли їх усіх. Вони там творять просто моторошні неподобства. Корупція була там весь час, але ми з цим мирилися і мовчали. А зараз ми підняли голови і говоримо: «Корупція – в системі розподілу дозволів та« книжок ЄКМТ », корупція – у всіляких оплатах, формальних і неформальних». Тобто наша ж асоціація створює штучні перепони на шляху українських товарів до Європи. Адже в кінцевому підсумку всі ці корупційні платежі лягають на собівартість перевезення і собівартість продукції », – підкреслює Дмитро Льоушкін.

Вирішити проблему, на думку бізнесмена, можна дуже просто і швидко, взявши на озброєння досвід «перезапуску» нашої правоохоронної системи – поліції. «Давайте просто АСМАП перетрусимо, люструємо, наберемо молодих хлопців і дівчат на 5-6 тисяч гривень зарплати і, повірте, все буде чудово працювати. Давайте виженемо людей, які там по 30-40 років сидять і вже побудували собі замки », – пропонує директор групи компаній PRIME Дмитро Льоушкін.