Перша Леді зробила це – побачили всі, приголомшливий вчинок. Просто під час зустрічі – Зеленський аплодує

Дружина президента України Олена Зеленська провела неформальну зустріч з жінками-послами Великої Британії, Німеччини, Канади, США та інших країн.

Про це у вівторок, 27 жовтня, повідомили прес-служба глави держави і сама Зеленська в своєму Facebook.

“Зокрема, у зустрічі взяли участь Посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс, Посол Аргентини Олена Летісія Тереса Мікусінскі, Посол Канади Лариса Галадза, тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів Америки Христина Квін, Посол Федеративної Республіки Німеччина Анка Фельдгузен, Посол Фінляндії Пяйві Мааріт Лайне, посол Хорватії Аніцій Джаміч і посол Чорногорії в Україні Драгіца Понорац “, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що ідею провести таку зустріч запропонувала посол Британії Мелінда Сіммонс. В ході неї посли і перша леді України обговорили гуманітарні напрямки і соціальні проекти, а також можливості для співпраці.

На зустрічі Олена Зеленська і жінки-посли обговорили пріоритетні для першої леді України гуманітарні напрямки і соціальні проекти і визначили потенційні можливості для співпраці. Зокрема, всі учасники заходу наголосили на важливості об’єднання зусиль в боротьбі з домашнім і гендерно обумовленим насильством і створення рівних можливостей для всіх громадян, позитивно оцінивши успіхи України на цьому шляху.

Посол Фінляндії в Україні Пяйві Мааріт Лайне радістю відгукнулася на прохання Олени Зеленська про експертну допомогу з боку фінських фахівців в реформуванні системи шкільного харчування в Україні: саме Фінляндія є визнаним світовим лідером в організації здорового та якісного харчування школярів. Перша леді також заручилася підтримкою міжнародних партнерок в розширенні мережі україномовних аудіогідів в найбільших музеях і культурних пам’ятках світу.

“Ця зустріч – з тих, коли, навіть говорячи на різних мовах, говориш на одному – на мові загальних цілей і прагнень. А їх у нас багато: об’єднання зусиль наших країн в боротьбі з насильством і створення рівних можливостей для всіх громадян, обмін досвідом і експертна допомога в реформуванні системи шкільного харчування, сприяння в поширенні україномовних аудіогідів в світі … “, – прокоментувала зустріч Олена Зеленська.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що під час робочого візиту Президента України Володимира Зеленського до Турецької Республіки перша леді Олена Зеленська взяла участь в урочистому запуску аудіогіда українською в найбільшому палаці Туреччини – Долмабахче. Паралельно україномовні аудіогіди було презентовано ще у двох відомих культурних пам’ятках Туреччини – музеї просто неба Ефес та Національному парку Гьореме, що у Каппадокії.

Відзначимо, що 28 серпня ми повідомляли про те, що у межах ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської з поширення української мови у світі та впровадження україномовних аудіогідів у найбільш знакових місцях, зокрема – найбільших музеях світу, аудіогід українською з’явився в Азербайджанському національному музеї килима (м. Баку).

Також варто відзначити, що Азербайджанський музей не був першим. У червні 2020 року українською також «заговорив» один з найбільших музеїв Австрії – художня галерея Альбертіна (м. Відень).

Під час поїздки до Лондона відповідний Меморандум було заключено і там. Відповідно до положень Меморандуму, Адміністрація історичних королівських палаців (м. Лондон) підтримує ініціативу першої леді та бере на себе зобов’язання найближчим часом запровадити україномовний аудіогід в одному з найвизначніших місць не лише Великої Британії, а й світу – Лондонському Тауері (Tower of London).