Під час зустрічі! Вони не стерпіли, після попередження – вийшли усі. Несподіване зінання: “змін не буде”

Сьогодні в політичній робгрупі ТКГ відбувся, так би мовити, дебют нової модераторки від ОБСЄ Сільвії Берман, пише Сергій Гармаш.

Було підленько з боку представника Росії Дмитрієвського, користуючись недосвідченістю людини, спровокувати її на оголошення неформальної консультації формальним засіданням. Ми попереджали, що в офіційних засіданнях українська сторона може бути тільки в повному складі, із представниками ОРДЛО від України. Оскільки засідання оголошено офіційним – ми з Казанським сіли за стіл перемовин. Після недовгого спантеличення в Донецьку все-таки вирішили зірвати початий діалог і витягли, так би мовити, у студію Маю Пирогову, засуджену українським судом за терористичну діяльність.

Ми, як і попереджали, у такому разі були змушені вийти з віртуальної “кімнати перемовин”. Згодом вийшли й усі інші. Пані Берман опинилася в незручній ситуації: одна, на тлі самовара… Фактично Дмитрієвський підставив її своєю провокацією. Але це гарна наука, нехай згадує, як працювати з росіянами (була послом Франції в Москві).

На жаль, жодних змін у мінському процесі сьогоднішня зустріч із новим модератором від ОБСЄ не віщує. Ми віртуально познайомилися. В особистому спілкуванні вона дуже приємна жінка. Але на загальній неформальній сесії нова модераторка заявила про збереження старих “практик”, якими попередній модератор, власне, і завів роботу підгрупи у глухий кут. А саме: “не цікавитися статусом учасників робочої групи”. Тобто не запитувати, хто вони і кого із членів ТКГ представляють. Хоча в комплексі заходів прямо записано, що робочі групи “відбивають склад ТКГ”, а на сьогодні “люди з Донецька й Луганська” офіційно не представляють нікого із членів ТКГ… Представниця ОРДО від Росії Михайлова аж засвітилася: “Дуже радісно, що ви дотримуєтеся цього самого шляху”.

По суті, “цей шлях” означає, що у процесі так і не з’явиться інша сторона конфлікту: Росія заявлятиме, що вона посередник, а її маріонетки з Луганська й Донецька й далі самопроголошуватимуть себе “сторонами конфлікту”, не маючи водночас жодної суб’єктності. Ну, а якщо немає другої сторони, то й конструктивний діалог неможливий… Шкода, якщо зміна модераторів перетвориться на проґавлений шанс почати реальний діалог про політичне врегулювання. Завтра ТКГ. Очікують на оголошення ще однієї кадрової ротації, вищого рівня…

Шановні читачі, також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.