Під контролем ЗСУ! Сльози щастя – колони у вогні: Український прапор над містом. Помста окупантам!

Російські окупанти активно штурмують на Вугледарському напрямі, але мають дефіцит боєприпасів. Про це у коментарі «Громадському» 13 лютого розповів речник Об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського спрямування Олексій Дмитрашковський.

Він зазначив, що попередньої ночі дії окупантів на полі бою були «невпевненими», вони штурмували 13 разів та майже втричі зменшили обстріл. Наразі росіяни активно обстрілюють українські позиції. За даними розвідки, росіяни мають брак боєприпасів, оскільки українські ракетні війська і артилерія щодня б’ють логістичними шляхами і складами, а також скупченнями живої сили, розповів Дмитрашковський.

Також, за його словами, за останній тиждень російські війська втратили 130 одиниць бойової техніки, з яких 36 – танки. Дмитрашковський уточнює, що 36 танків – це батальйон, а у батальйоні в середньому 500 осіб. Він пояснив великі втрати росіян тим, що їм людський ресурс немає цінності.

«Командири посилали людей у чистому полі на лобову атаку. Це нагадувало камікадзе чи самогубців», — пояснив речник.

Від полонених окупантів стало відомо, що у їхніх підрозділах командири вимагають гроші з тих, хто не хоче вирушати на передову. Також збирають гроші на передачу тіл загиблих родичам, але їх кидають просто на поле бою, розповів Дмитрашковський.

CNN повідомляє, що згідно з відео, опублікованим українськими військовими та проаналізованим військовими експертами та телеканалом, під Вугледаром за лічені дні було виведено з ладу або знищено не менше двох десятків російських танків і БМП. На супутникових знімках помітні інтенсивні удари вздовж лісових масивів, де намагалися просунутися російські танки.

На одному відео видно, як танк врізається в мінне поле і вибухає, а за ним, майже не звертаючи уваги, слідує бойова машина піхоти, яку спіткала та сама доля. Інші показують, як українські безпілотники скидають невеликі заряди вибухівки на нерухомі танки у відкритій місцевості.

Ці відео, кількістю близько 20, показують основні тактичні помилки на відкритій та рівній місцевості, де українські коригувальники на височині можуть спрямовувати артилерійські удари, а мінні поля збільшують втрати росіян, зазначає CNN.

Раніше повідомлялось, бригада російської морської піхоти, яку ЗСУ розгромили під Вугледаром у Донецькій області, лише на папері вважається “елітною”, але насправді укомплектована недосвідченими новобранцями.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua розповів військовий оглядач, майор запасу та ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман.

“З Далекого Сходу 155-та бригада морської піхоти. Там залишились військовослужбовці, які мають певний фах – їх тренували, це професійні військовослужбовці, хоч чомусь вони навчились. Але зробити морського котика з хлопця, якому 18 років, навіть в кіно неможливо, а в житті і поготів. Тому на папері це потужна сила – це спецназ, еліта. А насправді – починається обстріл, штурмова група йде, її обстрілюють, з цієї самої 155 бригади, вона не роззосереджується, не ховається в складках місцевості, а дістає лопати, починає мерзлий грунт копати, щоб вирити собі окоп. Це означає, що люди просто до війни не готові. Це нам на користь, хай таких далі посилають”, – розповів він.

Як наголосив експерт, “наше завдання – знекровлювати ворога в цих боях і зробити його майже небоєздатним, щоб наш контрнаступ був вдалим”.

Нагадаємо, під Вугледаром ЗСУ знищили велику колону російської техніки, яка штурмувала українські позиції. Відео потрапило в Мережу.