Підготовка до наступу? В ОРДЛО надходить новітня російська зброя

За свіжою інформацією спостерігачів ОБСЄ, в ОРДЛО відбувається оновлення російських новітніх систем озброєння недалеко від селища Южна Ломуватка, на тимчасово окупованої частини Донбасу. Про це повідомляє постійне представництво України при ОБСЄ у Twitter.

Олександр Мусієнко, в ефірі РАДІО СВОБОДА, дав свою експертну думку, стосовно подій на Донбасі, та звітів ОБСЄ.

 Ситуацію не можна назвати спокійною, тому що є загиблі й практично щодня отримуємо дані про обстріли та поранених. Ситуація така, що війна триває, затишшя не відбувається та поки що не прогнозується.

Ми, на жаль, за цією епопеєю з виборами не помітили щонайменше одну важливу подію – спільні навчання з НАТО у Чорному морі та заява НАТО про те, що вони збільшать свою військову присутність в акваторії Чорного моря, будуть підтримувати безпеку України та Грузії. Загроза з Чорного та Азовського морів нікуди не зникла.

Росія проводить постійні військові навчання, також і в анексованому Криму, проводить ракетні навчання. Натомість Україна теж провела стрільби ракетних комплексів «Вільха» і ми заговорили про свою ракетну програму.

Стосовно системи радіоелектронної боротьби, то Росія зробила великий поступ у позитивному напрямку. Зараз не тільки Україна, але й американці активно вивчають як їм протидіяти. Тому що є факти про їх застосування в Сирії, а також під час великих навчань НАТО минулого року в Норвегії, коли ледь не посадили норвезький військовий корабель на мілину. Тому що росіяни використали засоби електронної боротьби, які збивають в тому числі GPS-сигнали.

Окрім того, Росіяни завозили нові системи «Град», теж випробовували там. І це не змінюється. Вони завозять нові боєприпаси, так само як нові, щоб їх випробовувати. Там є російська зброя. Ситуація у сьому незмінна, Росія з Донбасу, як ми бачимо, йти не збирається.

За великим рахунком, все завершилося у лютому 2015 році, коли був наступ на Дебальцеве. Після цього лінія не рухається, тому що немає політичної волі з обох сторін, почати щось серйозне. Це не те, що там якісь страшні сили стоять. Але є певний баланс, який підтримується обома сторонами, за яким слідкує ОБСЄ.

Тут потрібен час. Ми ж ламаємо плани Путіна, ми сказали, що ми йдемо в НАТО, внесли це у Конституцію. Президенти будуть змінюватися, але це вже певний запобіжник.