Підприємці в паніці: в Україні масово закривають підприємницьку діяльність

27 грудня президент підписав зміни щодо роботи фізичних осіб-підприємців – люди почали масово закривати підприємницьку діяльність.

Підприємці масово ліквідують свої ФОПи через новий закон про податки.

Про це повідомляє Корупція. Інфо

З 1 січня ФОПи другої та третьої групи будуть змушені платити єдиний соціальний внесок — 704 гривні на місяць, навіть якщо не мають прибутку.

Нововведення ще до початку дії призвело до масового закриття ФОПів. За останній тиждень їх кількість зменшилась на 10 850.

Українські приватні підприємці, які мають зареєстрований ФОП (фізична особа підприємець), але тимчасово з якихось причин не ведуть підприємницьку діяльність, вимушені у терміновому порядку ліквідувати своє маленьке підприємство через новий закон про податки.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав журналіст Осман Пашаєв.

«ФОП (приватне підприємництво) 20 років зареєстрував назад ще в студентом Криму. Попрацював кілька років. Пішов на телек. У Києві в 2009 році відновив. Попрацював до 2011-го. Знову припинив. І ніхто не змушував при відсутності діяльності платити податки. 

Може не у всіх так, але, коли не працював як ФОП – завжди був найманим працівником і соцвнески виплачувалися. За податковим номером всі дані можна відстежити. Останній раз ФОП оживляв в 2015-му, співпрацюючи з Громадським. 

Тепер у українського уряду принцип як в «Газпромі»: «Бери або плати»… З 1 січня, навіть працюючи найманими працівниками, на яких виплачується ЄСВ, нас змусять платити 8500 гривень податку щорічно за ФОП у простої. Але ці виплати ніяк не впливатимуть на нашу майбутню пенсію», – написав він.

Також додав фотографії, які підписав: «Шевченківська РДА. Жива черга на ліквідацію ФОП».

Як відомо, сьогодні президент підписав зміни до законодавства щодо роботи фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до нових норм, вже з 1 січня окремі категорії ФОПів, зокрема другої та третьої груп, будуть змушені платити єдиний соціальний внесок понад 704 гривні на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку.

«Раніше ФОП, коли у певному періоді мав прибуток, то сплачував 5% податок та ЄСВ. Якщо ж руху коштів не було, то сплачувати не було необхідності», – йдеться в повідомленні.

ВВС пише, що багато підприємців тримали відкриті ФОПи, а платили податки тільки тоді, коли мали реальні прибутки. 

Нововведення ще до почату дії призвело до масового закриття ФОПів людьми, які використовували їх не постійно – так званих «сплячих ФОПів».

Люди зараз шикуються у черги до органів влади, щоб встигнути закрити ФОП до 1 січня і не платити 704 гривні соціального внеску за «сплячий ФОП». 

При цьому перша група спрощенців має можливість сплачувати половину мінімального страхового внеску у розмірі 352 гривні на місяць.