Підводні човни НАТО в Чорному морі. Несподіванка для флоту Росії!

Північноатлантичний альянс має посилити свою присутність в Чорному морі та відправити туди підводні човни. В іншому разі Росія поводитиметься все зухваліше.

У НАТО повинні продовжувати посилення України, сказав депутат федерального парламенту Канади Джеймс Безан під час дискусії у межах Київського безпекового форуму.

Так, альянс має проводити з Україною більше навчань.

"Ми також повинні посилювати свою присутність і в Чорному морі. Ми навіть говоримо про підводні човни, які зараз є в Середземному морі, але можуть "несподівано" з'явитися і в Чорному морі. Якщо у нас є домовленості і конвенції про те, що ми повинні брати участь у певних зусиллях в Чорноморському басейні, то ми будемо це робити", – зазначив Безан.

Політик наголосив, якщо цього не зробити, то "Путін намагатиметься все більше і більше просуватися по чужій території".

Україна дійсно є тим щитом, що захищає західний світ від того, що насувається зі Сходу,
– додав він.

Зазначимо, НАТО готує пакет військових заходів у відповідь на агресію Росії в регіоні. Пакет допомоги включає посилення присутності кораблів НАТО в Чорному морі, щоб гарантувати безпечний прохід українських суден через Керченську протоку в Азовське море.

Санкції запровадили ЄС, США, Канада та Автралія. До санкційних списків потрапили російські моряки з кораблів "Смарагд", "Суздалец", "Дон" і прикордонники, які брали участь в захопленні українських моряків. Окрім того, обмеження ввели проти низки компаній.

Військова присутність Північноатлантичного альянсу в акваторії Чорного моря за останні кілька років збільшилася втричі, повідомила директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова.

"Чорне море залишається дуже важливою зоною, бо там троє наших держав-членів [НАТО] знаходяться на берегах: Туреччина, Румунія, Болгарія. І також дві дуже важливі країни-партнери – Грузія і Україна. <…> Ми вважаємо, що присутність морських сил НАТО у Чорному морі за останні кілька років втричі збільшилася", – зазначила вона в інтерв'ю Радіо НВ. 

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Україна і НАТО будуть проводити спільні дії по зміцненню військової присутності в регіоні Чорного моря незалежно від думки РФ.