“Піклуючись” про студентів: міністерство фінансів скасувало стипендії

Усім бідним та вічно голодним студентам присвячується. Міністерство фінансів скасовує ваші стипендії. Без жодних аргументів, мовляв, вона така мізерна, що студент її все одно не відчуває.

Ще в кінці липня Міністерство освіти звернулося до колег фінансового профілю, тобто (Мінфіну), а там, замість затвердити прогнозовані видатки на освіту, запропонували три нововведення: скасувати стипендію, збільшити відношення викладач-студент з 12 до 14 осіб та повністю скасувати бюджетну (безплатну) магістратуру. Виключення зробили тільки для студентів-сиріт, інвалідів, соціально незахищених та позбавлених батьківського піклування – їм виплату стипендій залишать.

Наразі, мінімальна стипендія становить 825 гривень. Для відмінників – 925. Цих грошей не вистачає навіть на щомісячні обов'язкові витрати: 530 гривень – проживання в гуртожитку, 78 – найдешевший проїзний у громадському транспорті, в середньому 120 гривень на квиток додому. Залишається три гривні на день, щоб поїсти. Оплата мобільного зв'язку та інтернет-провайдера навіть не втрапили у список.

"У Києві, наприклад, навчається майже 200 тисяч студентів. З них – половина на держзамовленні, – прокоментував ситуацію Олександр Яцунь, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України. – 70% бюджетників отримують стипендію. 5 тисяч – це соціально незахищені, решта з нового, 2017 року, залишиться без щомісячних виплат. А в Україні без виплат залишиться півмільйона студентів".

Здебільшого, вони – діти бюджетних працівників (вчителів, лікарів, дрібних держслужбовців). Очевидно, що більшості з них доведеться відмовитися від мрії дати своїй дитині вищу освіту. Як і студентам, що мріяли про наукову кар'єру, відмовитися від навчання в магістратурі. Адже воно тепер коштуватиме 15-20 тисяч на рік.

Голова профспілки напророкував можновладцям дуже "гарячу осінь". Адже влада не обмежилася скасуванням студентських виплат. Слід очікувати здорожчання оплати за гуртожиток. Національна комісія з питань електроенергії та комунальних послуг очікувано збільшить тарифи для вишів. Наприклад, проживання у гуртожитках КПІ подорожчає вдвічі. Директор студентського містечка змушений прийняти це рішення, бо прибуток з гуртожитків на місяць – 20 мільйонів гривень, а оплата комунальних тарифів – 24.

Профспілки володіють інформацією про відмову Міністерства освіти підтримувати пропозицію Міністерства фінансів. Цю тему 22 серпня обговорюватимуть з Лілією Гриневич, освітянським міністром. Однак ситуація настільки кризова, що потребує негайного втручання Президента.

"Витрати на освіту – не видатки, а інвестиції в майбутнє держави. Мінфін одним необдуманим жестом зупиняє виробництво наукових кадрів в країні. А якими спеціалістами стануть ті, хто замість навчатися, всі роки думав, як прохарчуватися на три гривні в день?" – Запитує Яцунь.

Профспілки освітян вже попередили Петра Порошенка про наміри Міністерства фінансів грубо порушити Конституцію України в статтях 22 (про неможливість зниження соціальних стандартів) та 57 (право людини на бюджетне навчання у ВУЗі та отримання стипендії). Поки аркуші паперових звернень "гулятимуть" довгими коридорами байдужої влади, Олександр Яцунь попередив: "Ми готові до страйків. Сформовані з освітян, педагогів, чекаємо 1 вересня і студентів. Перманентно-спокійна обстановка нині з настанням навчального року обернеться стихійними і масовими заколотами".