Пішли на Горлівку! Прорив в місто – неочікуваний хід ЗСУ: вперше з 2014. Дочекалися!

Сили оборони України продовжують просуватися і тримають під огневим контролем стратегічну трасу з Бахмута до Горлівки Донецької області, що відіграє ключову роль у постачанні озброєння та боєприпасів для російських окупаційних військ. Про це в ефірі українського телеканалу розповів експерт з питань національної безпеки Іван Варченко.

“Бойові дії, які відбуваються на Бахмутському напрямку — це тиск і наступальна операція з боку українських військ, і оборонна операція з переходом в атакуючі дії з боку російських окупаційних військ. Так, значною мірою там іде позиційна війна”, — сказав він. 

Він нагадав, що Сили оборони України контролюють трасу Бахмут-Горлівка, яка забезпечує близько 50% постачання зброї, боєприпасів, живої сили, техніки загарбників.

“Російським окупаційним військам, звичайно ж, це боляче. Це те, що вони намагаються зараз у режимі атак, по гарячих слідах, відіграти назад. Але українські війська укріпилися на позиціях, і стійко тримають оборону. За всіма сухими фразами зі зведень українського Генерального штабу стоїть велика мужність, найбільший героїзм і кров наших солдатів, які ведуть бої”, — зазначив він.

Варченко наголосив, що на Бахмутському напрямку відбувається “жорстке протистояння”: росармія ігнорує навчання своїх військ, закидаючи позиції нещодавно мобілізованими солдатами.

Росія відправила на фронт свою 25-ту армію. Відправили не в грудні 2023 року або січні, лютому 2024 року, як це спочатку передбачалося, а відправили на початку вересня. Це означає, що у Росії припікає, і вони намагаються всі сили і засоби кинути зараз для того, щоб утримати населені пункти, з яких зробили інформаційні фетиші. Таким інформаційним фетишем став і український Бахмут, який вони представляють мало не Сталінградом”, — резюмував Іван Варченко.

На Бахмутському напрямку точаться важкі бої, але Сили оборони України поступово просуваються вперед, відсуваючи російських загарбників. Окупанти намагаються максимально ввести в бій накопичені стратегічні резерви, що дозволяє їм продовжувати локальні атаки. Про це сказав речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

“У районі населених пунктів Андріївка, Кліщіївка, Курдюмівка тривають важкі бої. Від них майже нічого не залишилося. Це те, що залишає після себе “русский мир”. Ці важкі бої, звісно, пов’язані, перш за все, з тим, що російські окупанти сьогодні максимально намагаються вводити в бій ті резерви, які накопичили”, — зазначив Братчук.

Ці резерви окупантів є стратегічними, доповнив він. З одного боку це свідчить про те, що у ворога є певні проблеми. З іншого боку, накопичені резерви їм дозволяють продовжувати контрнаступальні дії.

“На південному флангу Бахмута є просування Сил оборони, воно невелике. Я його називаю поступальним. У будь-якому разі всі ці дії, що відбуваються на цих напрямках, впливають на ситуацію, яка складатиметься найближчим часом”, — зазначив речник.

На північному фланзі Бахмута, за словами Братчука, ворог намагається більш активно вести контрнаступальні дії, відбивати назад ті позиції, які він нещодавно втратив.

Він наголосив, що українським штурмовикам доводиться воювати в дуже складних умовах. На відміну від ворога, ніхто не атакує в лоб.

“Українські захисники б’ються за честь, за славу. І в таких важких умовах їм вдається просуватися вперед. І ми розуміємо, наскільки це складно. Ніхто не атакує в лоб, на відміну від ворога. РФ намагається кидати своє “гарматне м’ясо” саме в лоб. Вони не шкодують людей. Резерви є, вони накопичили, людей у них предостатньо”, — зазначив він.

У російських окупантів на сьогодні також є боєприпаси, є й техніка, нехай і застаріла, наголосив Братчук.

“Техніка застаріла, вона менш сучасна, м’яко кажучи, ніж те, що є на озброєнні в українських бійців. Проте все це треба підбити. Усе це треба знищити так само, як і ворога. Складно, але тримаємося, стоїмо. І віддати належне треба нашим титанам, вони дійсно герої”, — резюмував речник.