Після переговорів! Байден розірвав – термінове рішення: вже офіційно. Рішення по Україні – Зеленський в шоці!

Позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович відзначив дипломатичний провал російської делегації на переговорах зі США в Женеві.

Ультиматум Кремля та спроби шантажувати Захід вторгненням в Україну провалилися під час переговорів між Росією та США у Женеві. Про це заявив речник української делегації у мінській ТКГ, позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Арестович зазначив, що американці не лише відкинули більшу частину пред’явлених росіянами претензій, а й виділили додаткове фінансування української армії у розмірі 200 млн. доларів, про це повідомляє Діалог.ua.

Новини дипломатії. За попередніми даними, вчора на зустрічі в Женеві могутній кремлівський геополітичний порив, виражений у формі рішучого російського ультиматуму, був одразу посланий на йух американцями, що голосно сміються. Україні ж додали 200 млн доларів на озброєння. Навіть якось неу : 150 тисяч війська на кордонах України зібрали, в Казахстан вторглися, так надулися і так прокололися, – заявив Арестович.

За його словами, вимоги заборони на подальше розширення НАТО навіть не розглядається, а відведення військ НАТО зі Східної Європи навіть не дискутується. Американці погодилися розглянути нерозміщення ударного ракетного озброєння в Україні, проте лише за умови російських поступок у Криму та Донбасі.

Почекайте… а як же, як же обмін на Україну страшної російської сили в протистоянні з Китаєм?.. Нам же обіцяли!.. Вся російська школа геополітики, всі їхні тонкі й гучні багатоходівки одразу ламаються, як тільки з’ясовується, що їх не бояться, – наголосив Арестович.

Нагадаймо, що у понеділок, 10 січня, російська та американська делегації провели у Женеві основний раунд двостороннього діалогу. Головним спікером від Вашингтона на переговорах виступила заступниця держсекретаря США Венді Шерман, а від Москви — її російський колега, заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков. Путін і Байден у саміті не брали участі.

Переговори відбулися у закритому форматі на території постійного представництва США при ООН в Женеві.

Вчора ж у Брюсселі пройшло засідання комісії Україна-НАТО, в якому взяла участь віцепрем’єрміністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Після зустрічі в Женеві відбудеться ще низка знакових переговорів з проблеми російської загрози за участю представників РФ: 12 січня у Брюсселі проведуть зустріч Ради Росія — НАТО, а на 13 січня у Відні призначені переговори Росія — ОБСЄ.

Держсекретар США Ентоні Блінкен раніше заявляв, що переговори в Женеві не дадуть результату, якщо Росія й надалі триматиме «пістолет біля голови України».

Тим часом високопоставлений чиновник Білого дому на умовах анонімності заявив журналістам у Вашингтоні 8 січня, що на цих переговорах «не планується конкретних зобов’язань». Водночас він припустив, що перемовини дозволять «принаймні вивчити можливість досягнення прогресу з росіянами».

Доки ми не дійдемо до розмови, яка почнеться завтра ввечері, не дізнаємося чи готова Росія вести серйозні і сумлінні переговори. Ми йдемо на ці зустрічі з реалістичним, а не оптимістичним ставленням, – сказав чиновник.

Представник Білого дому також сказав, що Сполучені Штати відкриті для обговорення відмови від можливого розгортання наступальних ракет в Україні та обмеження військових навчань США та НАТО у Східній Європі.

Це одна сфера, де ми зможемо досягти порозуміння, якщо Росія буде готова взяти на себе взаємні зобов’язання, – сказав американський чиновник.

Але чиновник підкреслив, що будь-які домовленості мають бути взаємними та залежати від того, щоб Росія усунула загрози, які існують для України. Він також повторив, що без згоди України чи НАТО ніякі рішення ухвалені не будуть.