Після переговорів! Демарш – скандал на саміті: пішли проти Зеленського. Немислимо!

Республіка Сербія намагається всидіти на двох стільцях своєю політикою.

Сербія не вважає себе учасником Кримської платформи та не підтримує офіційну декларацію саміту платформи, що відбувся цього тижня. Про це заявив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.

Він зазначив, що виступ прем’єр-міністра Ани Брнабич по відеозвязку на саміті Кримської платформи 23 серпня не означає участь Сербії в цій дипломатичній ініціативі.

«Є маніпуляції, пов’язані з так званою Кримською платформою, до якої нібито приєдналася Сербія… Прем’єр-міністр брав участь у роботі того засідання через аудіо- та відеозвернення, але ми не підтримали і не прийняли текст Кримської платформи, тому що він виходить за ті рамки, які для нас прийнятні», – сказав Дачич.

Дачич нагадав, що Сербія на міжнародних зібраннях говорить про необхідність захисту територіальної цілісності та засуджує порушення територіальної цілісності України, але не приєднується до санкцій проти Росії.

Слід зазначити, що напередодні цієї заяви Дачич провів зустріч із послом Росії в Сербії.

Однак така позиція Сербії дещо розчаровує. Особливо після того, як напередодні президент України Володимир Зеленський зустрівся із відомим своїми проросійськими поглядами президентом Сербії Александаром Вучичем. Глава держави заявив, що розмова була «відкритою, чесною та продуктивною».

«Хороша розмова. Про повагу до Статуту ООН і непорушності кордонів. Про майбутнє наших народів у спільному європейському домі», — написав Зеленський у своєму Telegram-каналі.

Він також додав, що говорив із Вучичем про розвиток відносин між країнами, який є «спільним інтересом».