Після повернення з Донбасу! У ЄС звинуватили РФ в брехні. Побачив на власні очі – гру Кремля завершено!

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає, що будь-які дискусії щодо безпеки довкола України повинні відбуватися за присутності України за столом переговорів.

Про це Боррель написав у своєму блозі, оприлюдненому 9 січня, повідомляє “Європейська правда”.

Боррель нагадав позицію ЄС, що “нічого не може обговорюватись про безпеку в Європі без європейців”.

“Крім того, не може бути жодних обмежень незалежності України чи її права визначати свій зовнішньополітичний вибір. І, звичайно, будь-які дискусії про Україну вимагають присутності України за столом переговорів”, – зазначив глава дипломатії Євросоюзу.

“У Європі не може бути безпеки без безпеки в Україні”, – додав він.

Боррель наголосив, що Росія є стороною конфлікту в Україні, а не посередником, як вона часто стверджує.

“Наш головний інтерес, стурбованість і мета – змусити Росію до деескалацію напруги”, – зазначив він.

Росія є стороною збройного конфлікту на сході України, а будь-який діалог щодо України має відбуватися лише за участі її представників.

Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

“Немає сумніву, що Росія є стороною цього конфлікту, а не посередником, як вона часто стверджує”, – сказав Боррель.

За його словами, будь-які перемовини щодо України не повинні проходити без її представників. “Наша головна мета – змусити Росію піти на деескалацію напруги”, – зазначив Боррель.

Посадовець додав, що діалог необхідний, але при цьому потрібні стримування та рішучість у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України. “Будь-яка подальша агресія проти України матиме величезні наслідки та великі втрати для Росії”, – додав Боррель.

Як заявив Кулеба, приїзд Борреля – «історичний момент», адже він став першим головним дипломатом Європейського союзу, який відвідав зону бойових дій на Донбасі.

«Я радий, що пан Боррель зміг на власні очі побачити й відчути руйнівні наслідки конфлікту, а також зусилля України для припинення цієї війни та полегшення життя громадян по обидва боки лінії розмежування. Євросоюз стоїть пліч-о-пліч з Україною у протидії агресивній політиці Росії», – сказав він.

Зазначимо, що у своє перше цьогорічне відрядження глава європейської дипломатії Жозеп Боррель поїхав, щойно в Європі відгриміли різвяно-новорічні свята. Зазвичай, це період, коли політика й дипломатія відпочивають. Але Боррель прилетів до України, й досить символічно, що свій візит він почав із Донбасу, коли Росія на окупованій українській частині і біля українського кордону нарощує військову присутність. Це вперше від 2014-го верховний представник ЄС дістався частини України, що стала зоною збройного конфлікту з російськими гібридними силами, передає Радіо Свобода.

Беззаперечна підтримка України

«Думаю, це напрочуд вдалий час для такого візиту. Політичний ландшафт дуже швидко змінюється, й конфлікт на сході України на межі того, щоби ще більше поглибитися», – резюмував Жозеп Боррель, побачивши те, що відбувається зараз на Донбасі й довкола.

Ще пів року тому, коли президент США Джо Байден здійснив перший візит до Європейського союзу, Захід непокоївся передусім через Китай. Однак зараз усе змінилося, визнає верховний представник ЄС.

«Росія нарощує війська в дуже незвичний спосіб, накопичує озброєння вздовж українського кордону. І цей процес відбувся дуже швидко», – констатував Боррель.

Україну він запевняв у повній підтримці Євросоюзом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності, а Росію – попереджав про високу ціну, яку вона заплатить, якщо зважиться на нове вторгення.

Говорити про безпеку в Європі без участі в перемовинах Євросоюзу – нонсенс, сказав Боррель, маючи на увазі переговори, заплановані з Росією наступного тижня. Й запевнив, що американські партнери, які наступного тижня сядуть з Росією за один стіл переговорів, – солідарні в цьому з ЄС.