Після скандалу! У Зеленського знесли – жорстко заткнули Порошенка: не забудуть. Краще би мовчав

Колишній президент Петро Порошенко вважає, що Україна як держава опинилася під ударом через “корупційні злочини” чинного президента Володимира Зеленського. В “Слузі народу” пригадали Порошенку його діяльність в уряді Миколи Азарова. Про це він заявив під час виступу на погоджувальній раді парламенту 4 жовтня.

“Я шокований, що представники монобільшості навіть не згадали про те, про що сьогодні говорить весь світ. Говорити сьогодні треба про злочини, про міжнародні злочини вищого керівництва держави й особисто Володимира Зеленського. На жаль, тепер під ударом опинилася держава Україна. Коли через дії президента Зеленського Україна фігурує у світі як держава, лідер якої причетний до глобальної корупції, до відмивання вкрадених в Україні грошей спільно зі своїм бізнес-партнером паном Коломойським…

Ми на сьогодні яскраво бачимо, що останнє місце, де про це можна говорити, – парламент. Нам ще керівництво монобільшості намагається і тут закрити рота… (промову Порошенка представники “Слуги народу” супроводжували обурливими вигуками)

Йдеться про те, що спільно з Коломойським $40 млн було вкрадено. Зеленський не є Голобородьком, і про це було відомо ще з 2019 року. Це не розслідувалося, бо на сьогодні вище політичне керівництво пов’язане з СБУ, яке має конфлікт інтересів і спільно брало участь у цих злочинах; і з іншими 100% своїми керівниками правоохоронних органів. Я твердо переконаний, що це неприпустимо”, – наголосив Порошенко.

Але без відповіді у Зеленського не залишили. Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко опонував Порошенку на брифінгу після засідання погоджувальної ради. Він нагадав експрезиденту про його офшори та розслідування “Панамалікс”.

Що ж до свіжого журналістського розслідування, що базується на так званих Pandora Papers і розповідає про бізнес Кварталу у 2012 році, Корнієнко заявив, що тоді багато бізнесів працювали з офшорами, це було не заборонено. За словами лідера партії «Слуги народу», Порошенко на той момент працював міністром економіки і, мовляв, через тотальну корупцію білий бізнес почав шукати захисту в іноземних юрисдикціях.

«У своїх палких промовах про свіжі офшорні розслідування Петро Олексійович має не забувати про Панамалікс п’ятирічної давності, де ми побачили багато цікавої інформації про його офшори. Звісно, зараз наближені до Порошенка експерти та блогери спробують пояснити, що є два різні види офшорів. Перші – хороші, “патріотичні”, котрі допомагають гетьманам розбудовувати країну. Другі – погані, “зелені” офшори, за допомогою яких невігласи нібито ховають свої статки», – заявив Корнієнко.

Нагадаємо, що розслідування Pandora Papers викрило, що 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, включно з президентом України Володимирим Зеленським, пов’язані з компаніями в офшорних юрисдикціях, в яких мінімізуються податки. Правда, навесні 2019 року, за місяць до перемоги на президентських виборах, Зеленський продав 25% акцій компанії Maltex, бенефіціарним власником якої був, соратнику і партнеру по бізнесу Сергій Шефір.

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник не думає, що це розслідування призведе до якихось різких, кардинальним результатами в українській політиці. Але воно, за його словами, додає токсичності президенту і його команді, особливо за межами нашої країни.

“Тепер банківські перевірки щодо їх діяльності за кордоном будуть більш скрупульозними, а рівень довіри з боку західних еліт до Зеленського та його команди знизиться. На них будуть дивитися як на ще одне корумповане керівництво України”, — вважає експерт.

На його думку, не є злочином, що Зеленський, ще не будучи президентом, створював офшорні компанії за кордоном.