Після відставки Меркель! Прорив – удар по Кремлю: в Німеччині вжарили, ніколи! Ми на крок попереду

Лідерка “зелених” Анналена Бербок напередодні виборів у Німеччині пообіцяла не допустити запуску газопроводу “Північний потік-2”. Водночас це станеться лише за умови, якщо вона увійде до складу нового уряду.

Про це написало видання Der Tagesspiegel.

Політикиня наголосила, що не можна довіряти запевнянням офіційної Москви. Мовиться про збереження транзиту газу через Україну після запуску скандального газопроводу.

“Я б їх (дозволи на запуск “Північного потоку-2″) не видала”,– наголосила Бербок.

Відзначимо, що ціна природного газу на ринках ЄС б’є рекорди: це пов’язують із діями російського «Газпрому», зі світовим відновленням економіки після пандемії та зі зменшенням постачання блакитного палива з інших джерел. «Газова криза» в ЄС вже впливає на український ринок, попри обіцянки уряду не підвищувати тарифи для населення. Експерти, співрозмовники Радіо Свобода, закликають реагувати на галопування газових цін як на елемент газової війни Кремля проти Європи: санкціями, диверсифікацією та спільною політикою України та Заходу. Втім, частина фахівців радять Україні змінювати принципи ціноутворення: орієнтуватися не на європейські хаби, а на газ власного видобутку.

Оптові ціни на європейському ринку газу б’ють рекорди: в середині вересня вони перевищили 800 доларів за тисячу кубометрів, а 22 вересня – впритул наблизилися до 1000 доларів. Стрибок цін відбувається на тлі недостатньо заповнених газосховищ ЄС: на дві третини від їхнього обсягу, що нетипово мало для осіннього сезону.

Найменш заповнені – окремі газосховища в Німеччині: саме ті, які належать російському «Газпрому», найбільшому постачальнику газу в регіоні. Нині вони мають лише кілька відсотків блакитного палива від загального об’єму. Це вже дало підстави європейським медіа та частині західних політиків називати цю ситуацію штучно створеною, а галопування цін – наслідком втручання в газовий ринок Кремля.

В цій ситуації держдепартамент США закликав Росію наростити постачання газу до ЄС (через територію України),
а речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков на це відповів, що ЄС має спершу закупити додаткові обсяги газу, а вже потім Росія його видобуватиме і постачатиме. ​

Стрибок цін на газ збігся в часі з добудовою російського газогону «Північний потік-2», який наразі перебуває під санкціями та ще не введений в експлуатацію.

Те, що відбувається на газовому ринку ЄС – є «шантажем Росією Європи», так оцінює ситуацію в розмові з Радіо Свобода керівник «Бюро комплексного аналізу та прогнозів» Сергій Дяченко.

«Європа має зробити висновок, що їм не потрібно так залежати від Росії. Якщо країна може своїми діями так впливати на ринок – то це вже монополізм. «Газпром» довго підгодовував німецькі компанії дешевим газом, значно дешевшим, ніж він був для інших країн. Бачимо, що це може різко змінитися, залежно від кремлівських забаганок», – пояснює експерт.

Він згадує той факт, що для Європи трубопровідний газ був трохи дешевшим за скраплений, відтак регіон орієнтувався на поставки з Росії, й меншою мірою – на надходження скрапленого газу з різних країн світу. «Тепер ці дешевизна боком виходить», констатує Дяченко. І закликає ЄС визнати, що Росія є найменш надійним партнером щодо постачання газу.

Для руйнування панівних позицій Росії на газовому ринку Європи президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар закликає США, ЄС та Україну запровадити спільні санкції проти «Газпрому».