Пізно в ночі! Зеленський не стримав емоцій- усе це змиється, це все мине. Сильні слова – українці вражені

Президент України вважає, що частина жителів тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей отримала російські паспорти в безвихідних ситуаціях. Про це він заявив в інтерв’ю каналу “Дом”, яке вийшло 5 серпня.

“Іноді людина може бути в ситуації безвиході. Звісно ж, слава тим людям і велика повага, хто зміг відмовитися від паспортизації, хто зміг уникнути різних “документів” невизнаних “республік” і залишитися з українським паспортом. Звісно, ми вам дуже вдячні, ви молодці. Але люди різні, обставини різні. І, можливо, якась жінка, яка десь сховала український паспорт, доглядає за своєю лежачою матір’ю; цю жінку звідти до нас сюди не пропускають, а їй потрібно якось жити, виживати. І тому вона використовує російський паспорт або якийсь інший “документ”. Або щоб там працювати. Я ж знаю, що там роблять спеціально, їм кажуть: “Сюди ти не можеш влаштуватися без російського паспорта”. Просто людину не беруть на роботу”, – сказав президент.

Він підкреслив, що співчуває таким громадянам.

“Я вважаю, що ми маємо розуміти, що ситуації бувають різні і людей не можна ділити за паспортом. Людину потрібно зовсім по-іншому сприймати. Є вимушені в житті заходи, і ми всі, не пройшовши через такі випробування, не можемо оцінити це до кінця правильно й адекватно. Тому я вважаю, що в плані паспортизації говорити про людей складно, однозначно оцінювати не можна”, – додав глава держави.

Дії Росії в цій ситуації, на його думку, однозначні – проводячи паспортизацію на Донбасі, РФ порушує міжнародне право.

“Люди мають розуміти теж, що паспортизація [в ОРДЛО] нічим не відрізняється від паспортизації, яка була у Криму. Спочатку ти роздаєш паспорти РФ, а потім ходиш і кажеш: “Я захищаю своє населення, уже не тільки російськомовне”. Не тільки культуру, але й те, що вони, мовляв, уже своїх громадян захищають. Ось чому це небезпечно. Це перше. А друга історія з паспортизацією – вибори в Держдуму, ще кудись. І ось українці з російськими паспортами – їх [особливо в комунальних підприємствах, школах, дитячих садках] садять в автобуси, вивозять, змушують голосувати. Це рабство якесь”, – додав президент.

Він очікує, що історія “змиє” це.

“Як після дощу, усе це змиється, це все мине. І, можливо, колись у якихось книгах залишиться один рядок – ну, була в історії України паспортизація тоді ще окупованої частини Донбасу. Ну, була, а потім минула, і все повернулося, і все повернула Україна. І вся ось ця мішура – паспортизація, якісь заяви – це все мине. І неможливо не бути українцем і любити всі ці території. Це неможливо”, – резюмував він.