Плач на все село: ЗСУ ЗАХОДЯТЬ!? Стяг над Херсонщиною: плацдарм в наших руках – фронт перевернувся, радіймо!

Українські сили просунулися у Степовому (Донецька обл). Продовжили контрнаступ у західній частині Запорізької області та продовжили наземні операції на лівому березі Херсонської області. Скоро нас чекатимуть звільнені села та міста, однак поки Генштаб з огляду на безпеку зберігає інформаційну тишу.

Як повідомляється в Інституті вивчення війни, українські військові продовжують наземні операції на лівобережжі Херсонської області. ЗСУ укріплюють плацдарм та зміцнюють свої угрупування.

Зокрема, за словами аналітиків в ISW, 6 грудня солдати російської армії провели обмежені наземні атаки в районі кордону Донецької та Запорізької областей, але не досягли будь-яких підтверджених успіхів.

Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки поблизу Новодонецького та на південь від Золотої Ниви.

Інститут пише, що українські війська продовжили контрнаступальні операції у західній частині Запорізької області 6 грудня.

Російські війська продовжили контратаки у західній частині Запорізької області 6 грудня і, як повідомляється, нещодавно просунулися вперед.

Крім того, український Генштаб повідомив, що українські сили відбили щонайменше п’ять російських атак на захід від Вербового та Роботиного 6 грудня.

Відеозапис із геолокацією, опублікований 5 грудня, підтверджує, що російські війська зберігають позиції на островах у Дніпрі на південь від Велетенського, Херсонська область. Однак із цих кадрів не випливає, що російські війська нещодавно просунулися в цьому районі, і вони, ймовірно, утримували ці позиції протягом певного часу.

Зазначається, що російські військові блогери стверджували, що українські штурмові групи кілька разів намагалися просунутися на південь від Кринок (30 км на північний схід від міста Херсона та 2 км від річки Дніпро) і укріпили плацдарм на південний схід від населеного пункту.

Російський блогер стверджував, що українські війська утримують позиції біля Антонівського мосту та поблизу Козачих Лагерів (25 км на північний схід від Херсона та 3 км від річки Дніпро) і ефективно контролюють лісові масиви, острови та берегову лінію.

Зокрема, російські блогери стверджують, що армія РФ за минулу добу випустили понад 100 керованих авіабомб по українських цілях у напрямку Кринок.

«Геолокаційні кадри, опубліковані 5 грудня, підтверджують, що російські війська утримують позиції на островах у річці Дніпро на південь від Веленського Херсонської області. Однак ці кадри не свідчать про те, що російські сили нещодавно просунулися в цьому районі, і вони, ймовірно, утримували ці позиції протягом деякого часу», — зауважують аналітики.

Як заявив постійний представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук, уряд України виділив кошти для зміцнення оборони Запорізької області.

За його словами, Запорізькій обласній державній адміністрації виділили 31 704 000 гривень на будівництво фортифікаційних споруд. Це необхідно для зміцнення обороноздатності держави.

Також нещодавно президент України Володимир Зеленський провів низку важливих нарад у Запоріжжі. Зокрема обговорив питання зміцнення прикордонних територій.

Він обговорив питання укріплення на всіх основних напрямках, де потрібно посилитися, прискоритися з будівництвом споруд. За його словами, це стосується окремих напрямків у Донецькій, Харківській областях, а також Харківська, Сумська, Чернігівська, Київська та Рівненська області. Ще він згадав Херсонську область і Волинь.

Зазначимо, що на Херсонщині продовжується робота ювенальної поліції та місцевих соцслужб, щоб вмовити сім’ї з дітьми виїхати з небезпечних населених пунктів. Залишилось вивезти ще майже 150 дітей.

Про це повідомив керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

«651 дитину зараз евакуйовано з цих 23 населених пунктів разом з сім’ями. Обов’язкова евакуація триває з 24 жовтня. Залишається 149 дітей на території 8 населених пунктів», – сказав Толоконніков.

За його словами, у 15 населених пунктах вже немає дітей, це найнебезпечніші Бериславський район, Тягінська громада.