План Залужного в дії! Слабке місце окупантів: карт-бланш від Байдена. Почалось?

Як нещодавно повідомляли західні ЗМІ, США готові допомогти Україні атакувати Крим.

Так, російським окупантам стане дуже ” не солодко” і доведеться змиритися з тим, що вони вже скоро втратять анексований півострів.

Таку думку в одному з інтерв’ю висловив російський публіцист та опозиційний політик Андрій Піонтковський.

Так, напередодні The New York Times повідомляв, що в адміністрації президента США Джо Байдена почали визнавати, що Україні потрібна зброя, щоб атакувати російських військових в окупованому Криму.

Через це Вашингтон розглядає можливість надати Україні зброю, щоб завдавати ударів по півострову. Як зазначив Піонтковський, цілком очевидно, що Україні вдасться повернути Крим під свій контроль.

Окрім символічного значення, об’єктивно Крим – це найслабкіше місце у російській системі оборони. Крим буде звільнений навіть раніше, ніж Донбас, – сказав публіцист.

До всього, Піонтковський нагадав, що на ролі Криму наголошував і генерал Валерій Залужний.

Так, в інтерв’ю виданню The Economist у грудні 2022 року Головнокомандувач ЗСУ зазначав, що тимчасово окупований півострів є ключем до розв’язання воєнного конфлікту з Росією.

Залужний перерахував набір озброєння, який потрібен Україні для деокупації Криму. Більшість із цього Києву вже надали – і бронетехніку, і гаубиці, і HIMARS, і танки. Все це вже є, – зауважив опозиціонер.

Він висловив сподівання, що також буде досягнутий прогрес у наданні Україні засобів дальнього вогневого ураження. Піонтковський припустив, що, ймовірно, вже є певні домовленості щодо надання Україні далекобійної зброї.

“Інакше б російські окупанти так не укріплювали Москву засобами протиповітряної оборони. Очевидно, вони готуються до чогось дуже серйозного”, – сказав публіцист.

Водночас Піонтковський додав, що у Росії все більше переймаються через поразки у війні проти України. Зокрема, запанікували навіть найзатятіші кремлівські пропагандисти.

“Є такий божевільний пропагандист Сєргєй Міхєєв. Він ледь не щодня вимагав взяти Київ, Львів або стерти Лондон з лиця землі. Зараз Міхєєв заспівав зовсім по-іншому”, – розповів публіцист.

За його словами, Міхєєв раптом почав говорити про те, що навіть якщо російські окупанти й відступлять до кордонів України 1991 року, це не буде поразкою Росії. Мовляв, росіяни “стиснуться, як пружина” і будуть ще більше ненавидіти Захід та “київських неонацистів”.

Як зазначив опозиційний політик, у такій риториці дуже чітко простежуються настрої Кремля.

У Росії вже готують ідеологічне обґрунтування для оголошення своєї неминучої поразки. Слово “поразка” вже висить над Москвою, – сказав Піонтковський.

Насамкінець він додав, що свідченням поразки Росії у війні стали й системи ППО, які окупанти розмістили на дахах міноборони та інших центрів ухвалення рішень.

Зазначимо: Рішення розмістити в столиці РФ системи ППО, у тому числі на дахах адміністративних будівель та поблизу ключових державних об’єктів, було прийнято у зв’язку з українськими ударами по аеродромах у Саратовській та Калузькій області, розповіли Bloomberg джерела, знайомі із ситуацією.

Аеродром під Калугою був атакований на початку жовтня, а база стратегічних бомбардувальників Енгельса тричі – 5, 26 та 29 грудня. Обидва об’єкти знаходяться приблизно за 500 км від Москви.

Встановлення додаткових систем ППО покликане посилити вже наявну протиракетну оборону столиці, кажуть джерела Bloomberg.

Водночас розміщенню ППО передувала масштабна непублічна кампанія з ревізії бомбосховищ у російських містах, метою якої було переконатися, що об’єкти цивільної оборони готові на випадок широкого конфлікту. До роботи «в тиху» було залучено держслужбовців: вони перевіряли підвали та інші захищені споруди, що стояли без діла більше трьох десятиліть.