Поки ми спали! Швеція влупила – війська вже в Україні. Вони з нами, Путін лютує, перемога!

Міністр оборони Швеції Пітер Хултквіст підтримав пропозицію країн Балтії щодо відправлення своїх військових для підтримки українців у конфлікті, що зростає, з Росією.

Наша солідарність з Україною завжди має бути дуже чіткою, – заявив Пітер Хультквіст.

Ця місія відбудеться під керівництвом ЄС в Україні. Таким чином, вже зовсім скоро офіцери зі Швеції прибудуть в Україну для того, щоб підготувати наших військових.

Ми бачимо в цьому важливу частину прагнення ЄС зробити свій внесок у забезпечення суверенітету України, – наголосив Хультквіст.

Політичні експерти проаналізували це повідомлення та поділилися своїми коментарями.

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі пояснив виданню Коментарі, що в умовах політичного конфлікту з РФ, ми повинні радіти будь-якій допомозі, яка зміцнює нашу армію та сприяє досягненню нашими збройними силами стандартів НАТО.

Особливо це важливо на фоні підвищення небезпеки повномасштабного вторгнення з боку РФ, про яке нас попереджають наші західні партнери. Збільшення кількості військових інструкторів підвищить якісно та кількісно підготовку наших військових. У принципі, таке рішення не є сенсацією, а було заплановано заздалегідь по лінії співпраці військових відомств України та ЄС, – сказав Максим Ялі.

Політолог стверджує, що Швеція вирішила долучитися до підтримки ЄС і створити власний внесок у посилення безпеки на кордонах. Він нагадав, що Швеція також має морські кордони з РФ у Балтійському морі. А також має економічні інтереси в країнах Балтії. Чоловік переконаний, що на їхніх кордонах відбувається така же сама міграційна криза, створена Кремлем, як і на польському кордоні.

Адже зміцнюючи обороноздатність України, вони тим самим сприяють встановленню балансу сил у Європі, від якого залежить і їхня власна безпека, і безпека ЄС загалом, – запевнив політолог.

Максим прогнозує, що варто очікувати негативної реакції зі сторони РФ. Також він вважає, що це повідомлення слугує пропагандистською машиною для обґрунтування посилення військової присутності РФ біля наших кордонів та проведення планових і позапланових навчань.

Начальник військового відділу благодійного фонду допомоги армії “Повернися живим”, колишній розвідник Андрій Римарук наголошує, що в Україні вже довгий час діють міжнародні місії.

Канадці, британці, прибалти, поляки, німці, американці періодично чи постійно з’являються у наших військово-навчальних центрах. Це і полігон Широкий Лан на Миколаївщині та Яворівський полігон у Львівській області. Коли бригада виходить зі Сходу відпочивши, сходивши у відпустки, наші хлопці виходять на бойове злагодження на ці полігони. І проводять там спільні заняття із міжнародними партнерами. Окремо займаються з офіцерами з командно-штабної роботи. Це важливо, тому що нас навчають працювати за стандартами НАТО, куди Україна так сильно прагне. Окремо інструктори – сапери, медики, розвідники – займаються з власне з хлопцями-солдатами. І ось, за великим рахунком, більше навчаються у нас. Закордонні партнери активних бойових дій не мають. І щодо польової, “чорної” роботи – тут Захід якраз таки переймає досвід у нас, – сказав Андрій Римарук.

Політолог додав, що це дуже добре, що до цих навчань долучаться ще й військові зі Швеції.

Військова співпраця – це завжди розмова про партнерство, підтримку. Чим більше таких країн буде, тим краще, – впевнений Андрій Римарук. – Тим більше у нас впевненість, що ми не одні на цьому полі бою з Росією, – доповнив Андрій.