Поліцейські в норках: багаті дружини керівників поліції

У відповідь на нову для нашої країни систему електронних декларацій, держслужбовці знайшли новий спосіб зменшувати свої фінансовий добробут. Так, номінальними власниками мільйонів гривень, шикарних авто або дорогих будинків стають особисті бухгалтери, сусіди, тещі, але найчастіше – дружини, передає Корупція Інфо

Активісти громадської організації «Злодіям по руках» (www.voramporukam.org.ua) проаналізували декларації керівників національної поліції України і визначили, у кого з них найбагатша жінка.

Дружина начальника ГУ ПП Дніпропетровської області Ігоря Репешка – Репешко Ольга, згідно з декларацією, має: житловий будинок, 2 земельні ділянки (площа яких у сумі становить близько 4026 кв м) і 3 офісу в Харкові вартістю 363 тис. 600 грн. "Крім того, Ольга Репешко володіє двома автомобілями: Toyota Land Cruiser Prado (288тыс. Гривень) і Toyota RAV4 (215тыс. Гривень). При цьому жінки доходи від заняття підприємницькою діяльністю становлять лише 29 тис. на рік, а от від відчуження нерухомого майна, як зазначено в електронній декларації, Репешко Ольга отримала 578 тис. На її банківському рахунку лежить близько 9000 доларів, а готівкою дружина начальника зберігає близько мільйона гривень (820тыс.грн.) "- розповідає Вікторія Кулаковська, голова антикорупційної громадської організації «Злодіям по руках».. Чим володіє сам Репешко? Ігор Володимирович задекларував 3 земельних ділянки, 2 житлових будинки та 2 квартири у Харкові (власником однієї з яких вказана дочка). Щодо джерел доходів, то головний поліцейський Дніпропетровщини отримує тільки зарплату, яка складає всього 122 000 гривень. А власного автомобіля у Репешко немає.

Крищенко Андрій, заступник Голови НПУ, начальник ГУ ПП р. в Києві, власної квартири не має. Зате дружина володіє двома квартирами в Горлівці, – підкреслює юрист ГО «Злодіям по руках» Ольга Мілетіч – За даними електронної декларації, Крищенко Олена має шубу з норки і колекцією старовинних монет. Серед ювелірних виробів дружини зазначено: «кільце, золото і діамант» і «жіноча підвіска, золото і діамант». Також жінка має «HYUNDAI Getz» 2006 р. в.. Заробітну плату дружини Крищенко не вказав, однак зазначено, що готівкою вона має 22000 доларів. Сам же заступник Голови НПУ отримує зарплату 171 тис. Гривень на рік, а готівкою має 150 тис. Крім того, Крищенко задекларував на себе колекцію марок і старовинних книг, а також автомобіль« Hyundai Santa Fe »2007 р. в., власником якого є «Громадянин України», як зазначено в декларації.

Комісаров Сергій – начальник ГУ НС в Луганській області задекларував на дружину земельну ділянку в Криму вартістю майже 50тис.грн, нежитлове приміщення в Первомайську і два автомобіля «TOYOTA HIGHLANDER» 2009 р. в., які коштують півмільйона гривень. Заробітна плата Комісарової Ольги в декларації не вказана, але є інші дані про дохід від відчуження рухомого майна – 46 тис; про повернення боргу – 76тыс.грн, про подарунку в грошовій формі – 30тис.грн. Також в електронній декларації наголошується, що готівкою дружина начальника має 30 тис. доларів.

На своє ім'я Сергій Комісаров задекларував котедж в Лисичанську, MITSUBISHI OUTLANDER (160 тис) і 1 земельну ділянку. Також зазначено 3 земельних ділянки в совладельчестве.

Заробітна плата, отримана за основним місцем роботи, становить 251тыс.грн. При цьому Комісарів також отримує дохід від викладацької діяльності (5тис.332 грн), отримав подарунок у грошовій формі (112 тис) та соціальну допомогу (9 тис.). Крім того, у декларації зазначено, що джерелом доходу начальника луганського є також повернення 2х боргів у сумі становлять майже 140 тис .. На банківському рахунку у Комісарова лежить трохи більше півмільйона гривень, а готівкою начальник має 20тыс.доларів.

Дружина Романа Стефанишина, начальника ГУ ПП у Закарпатській області, є власником житлового будинку в Ужгороді, вартістю 789 тис. і двох земельних ділянок (площа яких у сумі становить близько 1тис.кв м). Зарплата Маріанни Стефанишин становить майже 176тыс.грн. Також жінка отримала дохід від відчуження рухомого майна – 135 тис. грн.

Що має Стефанишин Роман? Начальник поліції Закарпатської області задекларував на себе тільки земельну ділянку, площею 624 кв. м. і вказав заробітну плату, яка становить близько 105тыс.грн.

Головін Дмитро, начальник ГУ ПП в Одеській області, задекларував на дружину 2 квартири в Луганську, автомобіль Кіа Sportage 2015 р. в. вартістю 651тыс.грн., І 29 тис. доларів готівкою. В електронній декларації Головін також вказав, що володіє 2 квартирами в Луганську і Одесі. Ще одна квартира, в Сімферополі, є спільною сімейною власністю. Крім того, начальник має автомобіль Honda Pilot 2008. ст., і 8тыс.доларив готівкою.

"Олег Бех, начальник ГУ ПП в Полтавській області задекларував на дружину, Щербатюк Катерину, квартиру в Києві (площею 158кв.м.) І 2 гаража в столиці. На жінку задекларовано BMW X5, (2010 р. в.) і MINI COOPER (2010р.в.). Готівкою Катерина Щербатюк має 45тыс.доларів і 460 тис .грн. При цьому заробітна плата жінки в декларації не зазначена ". – заявляє громадський активіст ГО «Злодіям по руках», експерт анти-Фрауд технологій, Ігор Караль. Серед цінного майна задекларовано: годинник Rolex, набір прикрас і 2 ікони.
Сам начальник ГУ ПП в Полтавській області свого автомобіля не має, однак володіє земельною ділянкою в Київській області, двома квартирами в столиці, (дружина є співвласником однієї з них). Крім того, Бех задекларував на себе годинник Breguet, колекцію монет і вказав заробітну плату, яка становить лише 146 тис .грн.

Дмитрієв Анатолій, начальник ГУ ПП в Харківській області, в електронній декларації зазначив, що готівкою його дружина має 651тыс.грн, а дохід від заняття підприємницькою діяльністю жінки становить майже 1 мільйон гривень. Заробітна плата Ірини Дмитрієвої становить майже 150 тис. грн. Крім того, дружина володіє земельною ділянкою в Харківській області та житловим будинком, спільно з чоловіком.

На себе Дмитрієв Анатолій задекларував 2 автомобіля: Mitsubisi Pajero (289 тис. грн.) І ВАЗ 21043 (17 тис. грн). Також начальник вказав у декларації зарплату, що становить близько 270 тис.

Отже, ми бачимо, що бути дружиною начальника поліції – вигідно. Можна не отримувати зарплату, але носити норкову шубу з діамантовими прикрасами. Так само вигідно "списувати" на своїх жінок численні гривненвые і доларові активи, квартири і земельні ділянки.Залишається питання – звідки у керівників національної поліції ціле стан на утримання і себе, і своїх дружин?

Про організацію: В Україні з 2015 року діє антикорупційна громадська організація «Злодіям по руках», яка об'єднала активних громадян України, журналістів, адвокатів і юристів, громадських і політичних діячів з метою протидії розкраданню громадського багатства на всіх рівнях держави, міст, областей , комунальних підприємств. Організація розслідує і розкриває факти, схеми, шахрайства і висвітлює їх у ЗМІ. Активісти здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами і судами, які розслідують ці злочини і можуть бути корумповані.