Поляки, вами керує Путін! Оце так поворот: реальна мета протестів – світ в ступорі, таємна гра Кремля!

Прем’єр-міністр Литовської Республіки Інгріда Шімоніте зробила важливу заяву, що за провокаціями і протестами на кордоні стоїть Російська Федерація. До того ж, Кремль намагається посварити Польщу і Литву — двох союзників України.

За її словами, акція з перекриття польськими фермерами литовсько-польського кордону для огляду автотранспорту в пошуках, чи немає там українського зерна, виглядає вельми підозріло і дуже схожа на спроби Кремля посварити дружні країни.

Аргументи про те, що нібито українське зерно, призначене для транзиту через Клайпеду до третіх країн, у Литві змінює своє призначення – і його завозять до Польщі, нагадують гібридну операцію, зазначила чиновниця.

Шімоніте наголосила, спроба демонстрантів заявити, нібито Литву «використовують у хлібній каруселі», — це провокація, організована російськими окупантами.

«Протести фермерів у країнах ЄС — одна з найбільш обговорюваних тем у передачах російських пропагандистів», — додала політик.

До слова, за офіційними даними, у 2023 році на територію Литви ввезли трохи більше ніж 100 000 т українського зерна, а це, за словами Інгріди Шімоніте, вельми мала кількість порівняно з литовським виробництвом.

Нагадаємо, польські аграрії заявили, що блокуватимуть кордон із Литвою з 1 березня. Страйк триватиме тиждень.

Міністр сільського господарства Литви Кестутіс Навічкас розповів, що фермери з 11 ранку все ж блокуватимуть трасу, що пролягає через польсько-литовський кордон попри інтенсивні переговори за участі профільного польського міністерства.

За словами Навічкаса, польські фермери не подали Литві скарг чи доказів того, що частина українського зерна, завезеного до Литви, перетворюється на литовське зерно та повертається до Польщі з Литви.