Помста ЗСУ! Аеродроми РФ все – масовані удари: все як в Енгельсі. Літакам кінець!

Ударні безпілотні системи та далекобійні ракети можуть бути ефективними у боротьбі з терористичними загрозами. Україні потрібні засоби боротьби проти РФ, адекватні тим загрозам, з якими стикається країна.   

Про це в ефірі одного з українських телеканалів заявив військовий експерт Валерій Рябих.  

Він наголосив на необхідності використання адекватних засобів для боротьби з терористичними загрозами та навів приклади успішного застосування таких засобів у минулому.  

“Ми вже бачили, коли завдавалися удари по місцях базування засобів терористичного нападу РФ, зокрема на авіабазу в Рязані, в Енгельсі. І, звичайно ж, подібних засобів потрібно більше для того, щоб противник знав, що у разі здійснення цих терористичних атак буде відплата”, — заявив Рябих.  

Експерт зазначив, що аналізуючи атаки по Енгельсу, видно, що завдання удару було проведено в період планування терористичної атаки на Україну.  

За його словами, ефективність далекобійних засобів, таких як ударні безпілотні системи та далекобійні ракети, не викликає сумнівів.  

“Ці засоби потрібні країні, яка зазнає таких терористичних атак з боку держави, яка відверто зневажає всі міжнародні домовленості”, — підсумував експерт.  

При цьому як відомо росіяни використовують велику кількість аеродромів. У них є аеродроми в Курській, Білгородській, Брянській, Ростовській областях. Але не всі вони пристосовані для використання стратегічної авіації. Наприклад, літаки Ту-22Мз або Ту-95МС, які використовують для запуску ракет Х-101 та Х-22, тобто ракет великого радіусу дії. 

Для такої авіації є обмежена кількість аеродромів! Наприклад, це аеродром Енгельс-2, Українка (розташований за декілька тисяч км від кордону з Україною), Оленья та інші. Тобто ці аеродроми призначені саме для авіації тактичного призначення, – розповів українським ЗМІ військовий експерт Олександр Коваленко. 

Це найближчий до України відомий аеродром стратегічної авіації. Ця авіабаза розташована у місті Енгельс Саратовської області. 

Це основна база бомбардувальників та єдине у РФ місце базування стратегічних бомбардувальників Ту-160. Також там базуються бомбардувальники Ту-95МС. 

Також один із ключових для авіації ворога аеродромів в окупованому Криму розташований поблизу міста Саки. 

Раніше тут була база ВМС України, але нині там базується 43-й винищувальний авіаційний полк ПКС Росії, у складі якого переважно літаки Су-30СМ, Су-33 та бомбардувальники Су-24М. 

Також на цій базі росіяни розміщували здебільшого розвідувальні Су-24МР, військово-транспортний Іл-76, бомбардувальники Су-24М, літаки Су-30СМ, Су-33 та іншу авіатехніку. 

З початком повномасштабного вторгнення РФ ворожі війська використовували захоплену базу для зберігання авіаційних бомб та ракет, якими обстрілювали переважно Південь України: Херсонську та Миколаївську області. 

Ще один великий військовий аеродром Бельбек на тимчасово окупованому півострові. Бельбек розташований на північ від Сімферополя. 

До окупації Криму Росією у 2014 році, це був Міжнародний аеропорт Бельбек, який обслуговував місто Севастополь та інші кримські міста. Після 2014 року аеропорт закрито для цивільної авіації. 

Коли 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення, аеродром Бельбек став одним із найважливіших для ворога стратегічних об’єктів у Криму. Саме звідси неодноразово підіймалися у повітря російські літаки, щоб завдавати ракетних ударів по містах України. 

– Бельбек – це аеродром для авіації тактичного призначення, – каже Коваленко. 

Військовий аеродром Єйськ – другий російський аеродром у Краснодарському краї. Тут, за даними порталу Military Aviation, базується понад 20 літаків МіГ-29К. Переважно у Єйську стоять протичовнові літаки Ту-142 та кілька винищувачів, серед яких є Су-33. 

Супутниковий знімок авіабази 8 жовтня 2022 року показав, що вона інтенсивно використовується російськими військовими та завдяки близькому розташуванню до України — служить як передова повітряна база окупантів: на ній перебувало 10 Су-34, не менше семи Су-25, по два Іл-38, Ан-26, Су-30СМ, Ту-134УБЛ, Ан-72, а також один Бе-200ЧС. 
 
Усі вони вже “відчули на собі” бавовну і неодноразомо, а з постачанням далекобійної зброї ЗСУ подібні інциденти можуть ставати все частішими та масштабнішими.