Порошенко розповів про продовження співпраці з “Газпромом”

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з болгарським колегою Росеном Плевнелієвим, на якій анонсував продовження транзитної угоди з "Газпромом".

Про це інформує прес-служба глави держави, передає Корупція.Інфо

Порошенко і Плевнелієв заявили про необхідність встановлення прогнозованої та коректної поведінки між постачальником та споживачами.

Ми маємо все зробити, щоб газ перестав бути політичною зброєю,— сказав Порошенко.

За його словами, постачання газу має відбуватися виключно за ринковими принципами.

Водночас, президент Болгарії зазначив, що "газ – це товар".

"Будь-які проекти в обхід України роблять у Європі газ більш дорогим, а значить ціну – неконкурентною. Україна зацікавлена в довгостроковому, на ринкових принципах і ринкових цінах, забезпеченні енергетичної безпеки Європейського Союзу", — заявив Президент України.

Порошенко впевнений у тому, що транзитну угоду між "Нафтогазом" і "Газпромом" після 2019 року буде продовжено, бо не існує цьому ні економічної, ні будь-якої іншої розумної альтернативи.

Щоправда, він не виключив можливості домовленості з ЄС щодо купівлі газу для всієї Європи на україно-російському кордоні, щоб уникнути монополізму.

Натомість Плевнелієв додав, що хоче продовжувати спокійно купувати російський газ.

"Ми не проти Росії, ми купуємо російський газ і спокійно хочемо продовжувати купувати його. Але ми проти того, щоб нам перекривали кран, що не можемо підрахувати, якою буде ціна, і не маємо довготермінової ясності", — наголосив президент Болгарії.