Порошенко “вписався за діамантових прокурорів”: Давід Сакварелідзе шокував відвертою заявою

У 2016 році заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе разом з групою слідчих і прокурорів у справі повідомив про ділові зв’язки генпрокурора Віктора Шокіна і “діамантових прокурорів”.

Також він розповів про його палке заступництво за цих прокурорів та намагання загальмувати і паралізувати хід кримінальної справи. Цього ж дня Шокін під виглядом реорганізації відомства звільнив з ГПУ слідчих у справі “діамантових прокурорів”.

– Передумови цієї історії були дуже цікаві. Один з депутатів звернувся до мене зі скаргою, що невідомі в балаклавах разом зі слідчими МВС та прокуратури прийшли з обшуками в підприємство, яке займалося видобутком піску. Саме від нього потім вимагали хабар Корнієць та Шапакін.

– Цікаво, що попри те, що справа викликала резонанс, ми не проводили ні брифінгів, ні прес-конференцій на телеканалах. Не до того було. Треба було захищатися.

– Треба було якісно довести справу до кінця, взяти свідчення, провести всі слідчі дії тощо. Все йшло через інтернет. З допомогою журналістів та громадських активістів, а також притомної частини парламенту.

Шокін почав порушувати кримінальну справу вже проти нас (Давида Сакварелідзе та його колег – ред. 24 канал). Вони придумали цікаву статтю, “за захоплення державного поміщення”.

– Президент Порошенко мене викликав. Він був злий, стукав руками по столу. Мовляв, виходить, що ми герої, а він – ні. Я сказав йому, що у нас спільна ціль й запропонував разом довести її до кінця. Порошенко погодився. І почалось.

– Я зрозумів, що Порошенко не очікував, що справа зірве всю систему і його головну опору – Шокіна. Оскільки в парламенті почали збирати підписи за відставку генпрокурора.

Також він розповів, що розслідування Національного антикорупційного бюро у справі “Роттердам плюс” може зайти у глухий кут через відсутність завданих збитків, а отже, і складу злочину.

“Слідство може зайти у глухий кут, оскільки може виявитися, що там узагалі немає збитків. Якщо немає збитків – тоді немає складу кримінальної справи, немає злочину”, – зазначив колишній заступник генпрокурора.

За його словами, після скасування формули “Роттердам плюс” ціна закупівлі державою вугілля, навпаки, підвищилася.

“Держава почала закуповувати вугілля за іншою ціною і в підсумку отримали таку комічну ситуацію, що, у принципі, якщо це все порахувати, то грошей платників податків, які платять за нову формулу, не “Роттердам плюс”, на 6 млрд грн більше, ніж було під час “Роттердам плюс”, – аргументував ексзаступник генпрокурора.

Сакварелідзе зазначив, що, за цією самою логікою, НАБУ має відкрити кримінальну справу, зокрема, щодо “Центренерго”, оскільки ця компанія сьогодні також працює за формулою “Роттердам плюс”.

“За такою самою логікою треба віддавати під кримінальну відповідальність і недавній уряд України, який вирішив підписати угоду “Амстердам плюс”. За “Амстердам плюс” закуповують газ за такою самою формулою, як і “Роттердам плюс”, – додав Давід Сакварелідзе.