Порошенко звільнив суддю, який посадив у в’язницю Тимошенко

Президент Петро Порошенко підписав 18 січня указ про звільнення чотирьох суддів, у тому числі і судді Печерського районного суду Києва Родіона Кірєєва, який в 2011 році засудив колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко до семи років тюремного ув'язнення.

Відповідний документ опублікований на сайті глави держави, передає Корупція Інфо

У прес-службі Порошенко відзначили, що, Кірєєв безпідставно змінив запобіжний захід для Тимошенко з підписки про невиїзд на утримання під вартою, чим допустив незаконне позбавлення її волі.

"Ці дії судді Кірєєва призвели до порушення основоположного права людини на свободу і стали підставою для винесення Європейським судом з прав людини рішення проти України, що завдало шкоди авторитету судової влади та держави Україна. Зазначене рішення викликало значний суспільний резонанс. У Вищу кваліфікаційну комісію суддів надійшло більше 800 скарг від громадян ", – йдеться в повідомленні.

Крім Кірєєва, указом Порошенко були також звільнені: суддя Червонозаводського районного суду Харкова Олена Васильєва, за рішеннями якої були притягнуті до адміністративної відповідальності учасники акцій протесту 19 лютого 2014 у Харкові; суддя Оболонського районного суду Києва Віталій Литвинов – за необгрунтоване рішення по активісту євромайдан в січні 2014 року; суддя Ленінського районного суду Луганська Олексій Золотарьов, який в лютому 2013 року прийняти чотири неправових рішення щодо права власності на трубопроводи, що знаходяться на землях Слов'яносербського, Сватівського і Білокуракинського районів Луганської області.