Посадити! Порошенко в ауті: після втечі – фатальне рішення! Сивочолий не викрутиться – давно пора

Підозра, висунута Порошенку, набуває дедалі більшого розголосу. Український політолог Андрій Золотарьов розповів, чому варто було раніше притягти до кримінальної відповідальності п’ятого президента України Петра Порошенка.

Про це він сказав в ефірі програми “Культ Особистості” з Русланом Бізяєвим.

Андрій Золотарьов зазначив, що намагатися довести винність та посадити у в’язницю п’ятого президента України Петра Порошенка треба було у 2019 та 2020 році.

“Наразі це неминуче породиться в істерику, що влада переслідує патріотів. Вказуватимуть на те, що ось Порошенко вирішив проблему, не дав заморозити країну…Але, за великим рахунком, елемент справедливості у всьому цьому, безумовно, є. Тому що саме за Порошенка з’явилася 258 стаття, яку йому зараз інкримінують. Фінансування терористичних угруповань”, – сказав Андрій Золотарьов.

За його словами, якщо людина криміналізує щось, і потім цим займається – вона має нести як мінімум політичну відповідальність.

“Репутаційних втрат Порошенко зазнає. Довести факт змови буде дуже складно”, – додав Андрій Золотарьов.

Нагадаємо, 8 жовтня голова СБУ Іван Баканов заявив, що у спецслужбі перевіряють версію про причетність п’ятого президента Петра Порошенка до справи, порушеної проти депутата Верховної Ради від ОПЗЖ Віктора Медведчука щодо участі у незаконних схемах із закупівлі вугілля на окупованій частині Донбасу. А 20 грудня ДБР повідомили п’ятому президенту України Петру Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям.

За повідомленням, ДБР спільно зі Службою безпеки України розслідує справу про схему постачання вугілля з тимчасово окупованих частин Донбасу на суму близько 1,5 мільярда гривень.

«П’ятий Президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР», – йдеться в повідомленні.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомляла, що 17 справ, фігурантом яких є Порошенко, прокуратура відкрила за її попередника Руслана Рябошапки і ще чотири – відкрила вона сама. Ці провадження розпочинали як за заявами певних осіб, так і за рішенням суду.

Підозра у «вугільній справі» – друга, висунута Порошенкові. Перша стосувалася призначення першим заступником Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

У команді самого Петра Олексійовича знали і готувались до подібного сценарію. Та і як було не готуватись після підозр Медведчуку і колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину?

Однак, непідготовлених обивателів така підозра “під ялинку” відверто дезорієнтувала. Перша реакція лідерів думок і ЗМІ показала, що є великий запит на осмислення того, що відбулось, з чого все почалось і що власне інкримінують Петру Порошенку.

Є певний злий символізм, що після втрати влади проблеми Петра Порошенка переросли у щось серйозне якраз після падіння відродженого за його допомоги медійно-політичного колоса Віктора Медведчука.

Як пише СБУ, Порошенко “пристав на пропозицію Медведчука” заради “власних політичних інтересів”. Мовляв, загострення у відносинах з росіянами і зрив опалювального сезону могли загрожувати п’ятому президенту падінням рейтингів і рівня довіри. А він хотів цьому запобігти.

Роль Медведчука описується як комунікація та обмін інформацією між співучасниками, зокрема, російським керівництвом. А роль Порошенка, за твердженням слідства, полягала в узгодженні і законспірованій координації дій, управлінських і кадрових питаннях, адміністративному впливі.

Публічно СБУ заявила, що спирається на такі основні матеріали: стенограму засідання РНБО, з якого почалась ця історія, прослушку розмов Медведчука та Кузяри з бойовиками та російськими чиновниками, покази неназваних свідків “про особисте втручання Порошенка” в скасування та налагодження поставок, висновки експертизи, що підтверджує шкоду нацбезпеці.