Посміхаються й махають! Окупанти хочуть вивезти дітей до Криму – завойовують довіру чи нова “спецоперація”? Що відомо?

Окупанти хочуть відправити мелітопольських дітей на анексований півострів.

Окупаційна влада міста продовжує дурити мешканців, роблячи видимість звичайного життя в Мелітополі.

Загарбники йдуть на різні хитрощі, аби добитися довіри жителів міста, яке вони окупували ще на початку повномасштабного вторгнення на територію України. Прихильники «російського світу» повторно відкривають у Мелітополі льодову арену та басейн, влаштовують дитячі свята із озброєними окупантами замість аніматорів, проводять безплатні кіносеанси.

Цього разу російські військові пішли на більш рішучі заходи та заявили про те, що Мелітополь отримав путівки до дитячих оздоровчих центрів Криму. Нібито відпочити у дитячих таборах зможуть понад 500 школярів. Щоправда, навряд чи ця спецпропозиція матиме великий попит, адже розсудливі батьки не відпустять свою дитину на анексований півострів, яка вже понад вісім років перебуває під контролем російських окупантів.

Зазначимо, що раніше в Херсоні окупанти намагалися змусити людей їм довіряти. Однак мешканці не довіряють окупантам та не хочуть бачити їх у своєму місті, за джерелами Української правди.

Коли росіяни зайшли в місто, почали мародерити. Непоганий початок для виклику довіри в місцевих.

Однак, місцеві розповідають, що таке було лише спочатку, потім окупанти мародерити припинили. А також  вибірково грабували офіси.

Військові стоять на блокпостах, обшукують машини і намагаються поводитися доброзичливо.

“Посміхаються, махають, можуть привітатися з дитиною, навіть цукерку дати”, – говорять волонтери.

ФСБ одягнені в цивільне, вони заїхали і розсіялися серед людей. Їх важко помітити, але українським силовикам, які залишилися в місті, вдається. Кажуть, що їх дуже багато, а головна функція – відчути населення, розібратися, чим живе місто.

СОБР та Росгвардія – карательні органи. Це вони б’ють людей на мітингах та використовують проти них сльозогінний газ. Їхня діяльність в Херсоні мало відрізняється від того, чим вони займаються в РФ.

Херсонці кажуть, що тепер висловлюватися проти росіян в черзі може бути небезпечним, адже ти не знаєш, хто стоїть поруч з тобою.

Колаборантів в місті не дуже багато. Мовляв, з росіянами пішли співпрацювати лише ті, кого вони останні роки фінансували, а це здебільшого місцеві маргінали. Тим більше, що останнім часом співпрацювати з росіянами – також небезпечно. Нещодавно два колаборанти було вбито. Точної інформації про те, чиїх рук це діло, немає.