Повернення Укртелекому у власність держави! Фонд держмайна звернувся – забрати у Ахметова!

Фонд держмайна звернувся до Верховного суду з проханням відібрати Укртелеком у компанії ЕСУ олігарха Ріната Ахметова і повернути компанію у власність держави.

Фонд держмайна звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою і зажадав скасувати рішення про продаж Укртелекому компанії Ріната Ахметова ЕСУ. Про це пише видання Finbalance.

Касаційна скарга була подана на рішення Господарського суду Києва від 27.08.2020 року, яку ФДМ відмовили в задоволенні позову до ТОВ ЕСУ. Зокрема, Фонд держмайна вимагав розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій Укртелекому від 11.03.2011 року та стягнення 2,17 млрд грн за прострочення виконання зобов’язання по внесенню інвестицій.

У судовому рішенні від 27 серпня 2020 року говориться, що позивач не довів факту невиконання ТОВ ЕСУ умов договору купівлі-продажу пакета акцій та істотного порушення покупцем своїх зобов’язань, яке б в значній мірі позбавило позивача (продавця) того, на що вона розраховувала при укладенні цього договору.

Зазначимо, Верховний Суд 8 червня відмовився задовольнити касаційну скаргу Укренерго до компанії ТОВ Д.Трейдінг Ріната Ахметова про стягнення 651 млн грн заборгованості за надання послуг з передачі електроенергії.

Таким чином Верховний суд залишив без змін рішення Госпсуду Києва від 22 вересня 2020 року і постанову Північного апеляційного госпсуду від 9 лютого 2021 року, повідомляє Finbalance.

Д.Трейдінг, обґрунтовуючи свою позицію, наголошувала, що при експорті не повинна оплачувати послугу з передачі електроенергії, оскільки це «суперечить умовам договору та вимогам чинного законодавства».

За висновками судів, обов`язок щодо сплати тарифу за передачу, зокрема, експортованої електричної енергії було запроваджено саме з прийняттям постанови НКРЕКП № 360, яка набула чинності 8 лютого 2020 року, тоді як частиною предмета спору є вимоги про стягнення вартості послуг за період липень 2019 року — січень 2020 року, тобто за період, що передує прийняттю постанови, яка не може мати зворотної дії.

Крім того, суди вирішили, що нарахування плати за послуги з передачі експортованих обсягів електроенергії порушує міжнародні зобов`язання України в контексті Угоди про асоціацію з ЄС.