Повернути! Кабмін прийняв шокуюче рішення – тепер все зміниться, українці аплодують. Цього чекали давно

Кабінет міністрів прийняв проєкт постанови “Деякі питання надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”, повідомив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

Таке рішення Кабмін прийняв на засіданні 25 листопада.

Її видача була припинена в липні через рішення Антимонопольного комітету, який розбирався зі скаргами учасників торгів з поставки товарів для формування цих пакунків. Відтоді допомога надавалася в грошовій формі (5000 грн).

Про це повідомляє видання “Фокус”.

Згідно з новою постановою, “пакунків малюка” видається в пологовому будинку або в управлінні соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) одержувача.

Як виняток, можна виплачувати грошову компенсацію на дітей, які народилися в період з 24.10.2020 по 01.07.2021, в разі неотримання протягом “пакунку малюка” 30 днів з дня народження.

У разі пошкодження або недоукомплектованості пакунку необхідно протягом 3-х днів з моменту отримання допомоги скласти відповідний акт і звернутися в місцеві підрозділи з питань соціального захисту.

Нагадаємо, Верховна Рада 30 вересня прийняті зміни в закон про державну допомогу сім’ям з дітьми, які відновлюють надання натуральної допомоги батькам.

Законом про держбюджет на 2020 рік передбачені видатки в розмірі 1,24 млрд грн на “пакунки малюка” для 331 тис. Сімей. У проєкті держбюджету-2021 на ці цілі закладено 1,75 млрд грн.

“Панкунки малюка” видавали в Україні з 2018 року. 29 липня 2020 року Кабмін ухвалив скасувати їх. Тоді прем’єр-міністр Денис Шмигаль пояснив це рішення тим, що пакунок “не завжди відповідав потребам і побажанням батьків”. Таким чином, речовий набір замінили грошовими виплатами на соціальну картку ПриватБанку зі спеціальним режимом використання.