Повне звільнення! Вже на Донбасі – шалений прорив: штурм міста. Перші деталі – переможемо!

Траса Сватове-Кремінна у Луганській області перебуває під контролем Збройних сил України. Військовий експерт Сергій Грабський прокоментував важливість значення цієї дороги у перебігу війни.


Про це він розповів в ефірі  національного телемарафону.

“Траса Сватове-Кремінна, а я би продовжив її ще до Троїцького, – це надзвичайно важлива комунікація, яке є таким собі становим хребтом для російської оборони і треба розуміти, що взяття під контроль, хай і вогневий, такої траси вже є дуже допоміжним для наших подальших наступальних дій, які, в разі успіху, дозволять нам значно поширити зону наших операцій, а саме – і з визволенням Сватового відкривається пряма дорога на Старобільськ і далі на кордон з Російською Федерацією, тобто потім можна буде говорити про можливість визволення всієї північної Луганщини, і вихід, щонайменше, на лінію 24 лютого”, – зазначив Грабський.

Саме тому, за словами експерта, противник так відчайдушно намагається утримати цю ситуацію і створити там додаткові оборонні позиції, щоб не допустити прориву Збройних сил України. І саме тому інтенсивність боїв там настільки запекла.

Збройні сили України у Луганській області щодня просуваються на два-три кілометри вперед. За інформацією очільника Луганської ОВА Сергія Гайдая, окупанти стягнули до Сватового багато техніки та резервів.

Російська армія також готується до оборони Попасної – там зводять оборонні споруди.

Нещодавно видання CNN повідомило, що російські найманці з ПВК “Вагнера” звели фортифікаційні споруди в селі Гірське – поблизу тимчасово захоплених Лисичанська та Сєвєродонецька.
В Луганську з місцевого СІЗО російське командування шляхом примусу відправляє зловлених місцевих, а також російських військових дезертирів, “відказників” та різного роду ухилянтів до складу штурмових загонів пвк “вагнер” та спеціальних “штрафних підрозділів” зі складу 1-го та 2-го АК. Пише експерт “Інфоспротиву” Костянтин Машовець.

Так, 3-й та 4-ї “стрілецькі батальйони” 202-го сп перетворені російським командування на “штрафні” (використовуються в якості авангарду штурмових підрозділів в районі Білогоровки).
– Як я писав раніше, наслідки впертих, однак суттєво розпорошених “контратак”, організованих російським командуванням силами 3-х БТГр 144-ї мсд 20-ї ЗВА,, поповнених “чмобіками”, північно-західніше Кремінної, починають відбиватися на загальній ситуації на ділянках, як у Сватове, так й Кремінної…
Суттєво “порепаний” батальйон 254-го гв. мсп (ага, той самий, що їсть кору з дерев та п’є сечу) внаслідок майже безперервної участі у жорстких, ближніх боях із передовими підрозділами ЗСУ вимушений відходити у бік Сватове через нездатність утримувати свої позиції….
В свою чергу, 2-ї роти 288-го гв. мсп тої ж 144-ї мсд, внаслідок потрапляння під подвійне вогневе ураження ЗСУ, протягом останніх 2-х діб, опинились на цій ділянці у напівоточенні та майже без зв’язку…
3-й мсб 488-го мсп отримав “поповнення” – з 13-и “чмобіків”, які за словами командування батальйону “ничего не умеют и не знают”
Два батальйони 488-го гв. мсп (ймовірно, 1-й та 2-й, точніше “зведена БТГр”, складена з решток цих підрозділів) російське командування взагалі було вимушено відвести у н.п. Кремінна, через те, що більшість о\с цих підрозділів, складена з тих же самих “чмобіків”, відмовилась виконувати бойові завдання на передовій.
Єдиним більш-менш боєздатним підрозділом, здатним до виконання завдань на цьому напрямку, на сьогодні, є БТГр 752-го мсп 3-ї мсд 20-ї ЗВА, яка обороняється в районі Червонопопівки.
– На Бахмутському напрямку 2 штурмових загону пвк “вагнер” (десь по 2-а посилених взводу кожний) намагаються з півдня за будь-яку ціну прорватися у приватний сектор Бахмуту на його південній околиці, що дасть їм змогу “зачепитися за місто”. Скоріш за все, місцеве російське командування сподівається найближчим часом “доповісти наверх” про “виконання поставленого завдання”. Тож південніше Бахмуту ідуть жорсткі ближні бої…
– В районі Новогорівка (Василівський р-н Запорізької обл) розгортається свіжа БТГр 136-ї мсбр 58-ї ЗВА, яка прибула з “відновлення” у резерві першої черги. Однак, її укомплектованість особовим складом дещо “знижена” (менше 400 чоловік)… укомплектованість основними типами штатного ОВТ також неповна.