“Поїхати туди навряд чи хто зможе”: Введено нові правила відвідування зони бойових дій через закінчення АТО

В'їзд на Донбас буде обмежено після початку операції Об'єднаних сил, заявив голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський телеканалу "112 Україна" 29 квітня, передає Корупція.Інфо

"Військово-цивільна адміністрація не буде підпорядкована Об'єднаному оперативному штабу. Є виключна сфера відповідальності Об'єднаного оперативного штабу, це війна безпосередньо, це лінія розмежуваь, і, зрозуміло, координація роботи правоохоронних органів… Військово-цивільна адміністрація буде виконувати свої повноваження, як і раніше", – заявив Жебрівський.

Популярне: В Україні введуть податкову знижку для батьків: Що  потрібно знати

Відповідаючи на запитання, що означають так звані "зони безпеки", які буде введено на Донбасі після старту операції Об'єднаних сил, Жебрівський відповів: "Це означає, що буде обмежений туди доступ людей".

"Насправді просто так поїхати туди як турист навряд чи хто зможе, але, безумовно, якщо у когось є підстави, щоб там побувати, то зрозуміло, що така людина зможе відвідувати ці населені пункти. Зрозуміло, що і ЗМІ потрібно буде узгоджувати, акредитуватися, брати дозволи, і багатьом іншим… М'яко кажучи, такого прохідного двору там точно не буде", – продовжив Жебрівський.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. 14 квітня президент України Петро Порошенко підписав указ про початок антитерористичної операції. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

20 січня Порошенко підписав закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях", який Верховна Рада ухвалила 18 січня 2018 року. Згідно із законом, антитерористичну операцію на Донбасі змінили на операцію Об'єднаних сил (ООС). 16 березня Порошенко призначив 47-річного генерал-лейтенанта Сергія Наєва командувачем ОС.

30 квітня на Донбасі офіційно стартувала операція Об'єднаних сил.

Зі стартом ООС на Донбасі почне діяти особливий порядок допуску громадян. Згідно з розпорядженням командування Об'єднаного оперативного штабу, цей порядок передбачає надання державних органів сектору безпеки й оборони спеціальних повноважень. Також визначають "зони безпеки", прилеглі до району бойових дій, водночас за рішенням командувача Об'єднаних сил можуть створювати райони обмеженого доступу, а також зони, куди буде заборонено допуск без спеціальної перепустки.