Права людини в небезпеці: в БПП розповіли про підводні камені розширення повноважень поліції

Деякі концепції пропозиції законодавчих змін щодо розширення повноважень поліції, підготовлених МВС, можуть створити загрозу порушення прав людини.

Про це заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з правоохоронної діяльності, депутат від БПП Микола Паламарчук, передає Корупція.Інфо

"В цілому закон нормальний, і його треба приймати. Але я категорично проти, наприклад, збільшення терміну затримання (не можна затримувати людину на 24 години, поки його вина не доведена, а тільки складений протокол), а також застосування наручників за адмінправопорушення. Наручники можна застосувати тільки в разі, якщо людина чинив непокору співробітнику поліції, але не за порушення ПДР. Я проти всього, що порушує права людини. Сподіваюся, у першому читанні це буде викреслено", – зазначив він.

За словами Паламарчука, для успішної реалізації законопроекту необхідно також підвищувати в рядах НПУ рівень професіоналізму та дисципліни.

Парламентарій повідомив, що підтримає в профільному комітеті прийняття концепції законодавчих змін щодо розширення повноважень поліції, підготовленої МВС.

"Яку оцінку комітет дасть пропонованим змінам, сказати не можу. Я буду давати позитивну. Зміни потрібні. Це інструментарій, який ми повинні дати поліції. Але одночасно повинен бути запит суспільства на те, щоб підняти рівень професіоналізму і керованість системою поліції", – заявив він.

Паламарчук також вважає, що Нацполиция потребує дисциплінарному статуті, що забезпечує можливість залучати поліцейських до відповідальності за проступки і підтримувати належний рівень дисципліни в системі МВС.

Подібний статут діяв раніше, але був скасований, коли міліцію реформували в поліцію.

В Міністерстві внутрішніх справ України і Нацполиции України підготували остаточну концепцію 14 жорстких законодавчих змін щодо розширення повноважень правоохоронців, формальним приводом для яких стало подія 25 вересня в Дніпрі вбивство двох патрульних поліцейських.