Про окупований Крим і зустріч там з Путіним – команда Зеленського відповіла на питання

У команді Зеленського відповіли, що Крим, безумовно, є окупованою територією України.

 "Як відомо і визнано в усьому цивілізованому світі, ця окупація відбулася в абсолютно протизаконно і насильно. Так званий" референдум "не може вважатися актом, що свідчить про вільне волевиявлення жителів АРК, адже він проходив під дулами російських автоматів і без участі значної кількості громадян кримськотатарського  , українського, навіть російського та іншого етнічного походження ", – йдеться у відповіді на звернення.

 У команді Зеленського відзначили, що Крим був, залишається і буде частиною України, яка повинна повернутися до її складу з компенсацією з боку Росії за нанесення окупацією збитки, з урахуванням відшкодування постраждалим і сім'ям загиблих від російських репресій.

 "Ми не готові віддавати, дарувати, здавати в оренду або в користування суверенні території України і її громадян – це не може бути предметом переговорів і домовленостей!", – йдеться в листі.

 "Позиція є непохитною і безкомпромісною. Ніякі домовленості щодо деескалації на Донбасі не можуть відбутися за рахунок Криму та українських громадян, які змушені були залишитися в окупованій АРК", – додали в Зеленського.

 Також зазначається, що питання незалежності, суверенності та територіальної цілісності України не можуть бути предметом будь-яких міжнародних переговорів або домовленостей.

 "Тобто розмов про розмін Криму на світ в Донбасі бути не може ні за яких обставин. Так само, як не може бути предметом переговорів сепаратизація окремих районів або регіонів України. Більш того, як ми неодноразово підкреслювали, якби Крим і окремі райони Донецької  і Луганської областей залишилися в складі вільної і незалежної України, вони б вже зараз мали більше свобод і повноважень, ніж будь-коли матимуть у владі РФ ", – йдеться у відповіді" Зе! Команди ".

 Так додали, що військове вирішення конфлікту з Росією є неприйнятним, як з точки зору національних інтересів України, так і з точки зору наших західних союзників.

 "І це значить, що говорити з владою РФ нашим офіційним представникам доведеться. Але це повинно відбуватися за участю західних партнерів України, і ні за яких обставин – не в окупованих територіях нашої держави", – розповіли в прес-службі кандидата.

 Там наголосили на необхідності підтримувати контакт з громадянами України, які зараз страждають під окупаційною владою, але він носитиме виключно культурно-інформаційний і гуманітарний характер.

 "З урахуванням того, що зараз робить РФ на Донбасі і в Криму, питання про зняття економічної блокади тимчасово окупованих територій розглядатися не може", – заявили в команді Зеленського.

 "Отже, ми не поділяємо і не станемо розділяти і розглядати окремо питання Донбасу, Криму, або Азовського моря. Але історія і жертви кримськотатарського народу при сталінських, а зараз і путінських репресій, і їх внесок у становлення і розвиток незалежної України, є беззаперечними підставами  запропонувати для кримських татар окрему перспективу національного розвитку і ролі після звільнення Криму ", – йдеться у відповіді.

 В команді кандидата в президенти відзначили, що ця роль і перспектива не повинні спиратися на порожні політичні обіцянки і тому кримськотатарський народ повинен отримати конкретний план підтримки та гарантії з боку держави і його західних партнерів.

 У Зеленського підкреслили, що кримські татари будуть мати чітку перспективу вільного життя разом з незалежною Україною.