Прорив до Бердянська! Потужний удар ЗСУ: беруть місто за містом — окупанти в істериці! Тотальна деокупація!

Після звільнення нашими захисниками населеного пункту Роботино, наступною важливою може стати битва за Токмак. Якщо ЗСУ візьмуть цей населений пункт, то у російських загарбників не буде вже шансу утримати Мелітополь та Бердянськ.


Про це в ефірі одного українського радіо розповів військовий експерт Євген Дикий.

«Можна вже чітко сказати, де буде зараз ключова битва. Ось найближчими днями-тижнем це буде битва за Токмак. Після того як ми пройшли Роботино, вже зрозуміло, що ми вийдемо до Токмака, але до нього залишилося 19 км. Насправді, на війні кілометри ну зовсім не такі як у тилу. Буває, що 1 км доводиться долати кілька місяців, буває, що сотні кілометрів, які після цього просто відкриваються, і просто проїжджаєш», – каже Євген Дикий.

Як він стверджує, ці 19 км до Токмака вони будуть украй важкими для наших військ, так як там кожен метр доведеться брати нелегкою ціною.

«Бо якщо ми вже беремо Токмак, то шансів утримати Мелітополь і Бердянськ у росіян практично не залишається. Але, на жаль, вони так само це розуміють, як і ми. Тому битва за Токмак, вона починається зараз, з моменту, як пройшли Роботино. Вона, можливо, стане вирішальною загалом для успіху чи неуспіху цієї нашої великої літньої наступальної компанії», — підсумував Дикий.

Також ситуацію на фронті прокоментував військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Він нагадав, що Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Збройні сили увійшли в село Роботино. З цього села відкривається шлях до звільнення Токмака, а попереду на Сили оборони чекає менше мін.

«Поки що 100% ми не можемо казати, яка там ситуація в Роботиному, але наші війська зайшли, вони перебувають на півночі та в центрі. Захоплення цього населеного пункту по лівому флангу відбувалося набагато раніше, коли ЗСУ вийшли на другу лінію оборони між ним та Вербовим, а минулого тижня були ознаки того, що забивається клин між Роботиним та Копані.» — пише Коваленко.

Він зазначив, що з цього села відкривається непрямий шлях на Токмак. Потрібно звільнити ще Солодку Балку, Новопрокопівку, тобто ті села, які йдуть по трасі 0408. Крім того, якщо ми говоримо про звільнення самого Токмака, то тут можна йти по 0408, а можна йти через клин, який вже забито між Роботиним та Вербовим і вийти на Очеретувате. А тоді просуватися по трасі 0401 й не тільки. Там можна обходити. Отже, є можливість різних маневрів.

«Що стосується Урожайного (села у Донецькій області, про звільнення якого від окупантів було повідомлено 16 серпня), то Урожайне – це, в першу чергу, шлях до звільнення Старомлинівки. Вони перебувають на значному віддаленні одне від одного – що Урожайне та Старомлинівка, що Токмак та Роботине – але звільнення Старомлинівки відкриває шлях, наприклад, на Маріуполь. Або цей шлях може бути змінено, й можливо вийти на Бердянськ. Так само, як і з Роботиного піти можна через Пологи й також вийти на Бердянськ. Тобто тут теж є бердянський напрямок. І це дозволяє нам мати розвиток подій у другій лінії оборони російських окупантів.» — йдеться в повідомленні.

Коваленко зазначив, що у другій лінії оборони менше мінних полів, тому в нас там не буде такої екстремально-критичної ситуації з мінами, яка була в першій лінії оборони. Проте в другій лінії оборони нас будуть зустрічати інші проблеми. Це велика кількість механізованих підрозділів, тобто багато техніки, тому що фортифікаційно у другій лінії розміщуються велика кількість легко- та важкоброньованої техніки, тобто танків. А артилерію відводять до третьої лінії, і вона прикриває усю цю масу. Хоча з мінами в нас проблем все ж буде менше.

«…Урожайне – це, в першу чергу, шлях до звільнення Старомлинівки

Наступ російських окупантів на Куп’янсько-Лиманському напрямку не призведе до необхідності перекидання резервів Сил оборони, які зосереджені на Півдні. На Лимансько-Куп’янському напрямку зосереджені підрозділи Сил оборони України, які концентрувалися з урахуванням того, що буде вестися наступ російських окупантів, тобто там лінія оборони в нас контролюється відповідним ресурсом. .» — каже експерт.

Також він додав, що не спостерігає необхідності та перспективи перекидати туди з Півдня підрозділи для підсилення оборони.