Прорив на 60 кілометрів! ЗСУ вдалось – Пентагон в дикому шоці: наступ по всіх фронтах. Переможемо!

Як відомо, у Пентагоні заявили, що ЗСУ наблизились до росіян настільки, що можуть вражати деякі цілі зі звичайної артилерії.

Водночас, наданих снарядів все ще недостатньо, аби зруйнувати логістику окупантів, а також їхні бази і склади в окупованому Криму

Для цього нам потрібні й далекобійні снаряди.

Про це в одному з інтерв’ю розповів керівник Центру військово-правових досліджень, військовий експерт Олександр Мусієнко. 

Мусієнко розповів, що зараз Україна наполягає на тому, щоб отримати далекобійні ракети ATACMS. Це питання артикулювалась, і наша держава запропонувала такий варіант, що ми будемо звіряти цілі з партнерами.

Втім поки що США думають, однак це питання часу, і згодом і такі ракети з’являться. Та поки йдуть роздуми, наші партнери нам натякнули чи сказали, що деякі цілі ми можемо діставати артилерією.

Снаряди Excalibur з системою GPS-наведення – це снаряд для ствольної артилерії, але він подібний за принципом дії, принципом враження цілей, ефективністю й руйнуванням до систем HIMARS. Excalibur – це 50 – 60 кілометрів. Залежить від того, яка це САУ, чи причіпна артилерія, якого виробництва. Досить ефективно можна вражати цілі, й це теж серйозне підсилення, – зазначив військовий експерт.

Керівник Центру військово-правових досліджень продовжив, що дійсно ми дістаємо деякі місця на окупованих територіях, бо вони якраз на відстані 50 – 60 кілометрів. Однак залишається важливе питання зриву логістики окупантів, знищення їхніх складів і військових об’єктів, зокрема, в окупованому Криму. Це теж важливе питання, й очевидно, що не всією зброєю ми можемо діставати.

“Нам було б легше, якби в нас були ракети на 300 кілометрів. Хоча приклади “бавовни” у Криму продемонстрували, що й там по деяких військових об’єктах ми можемо досить потужно влучати”, – підсумував він.

Додамо, у ОК “Південь” повідомили, що у росіян серйозні проблеми з логістикою після вибухів на Кримському мосту

Руйнування Кримського мосту скоротило логістичні можливості окупантів на півдні України на 75%.

Про це повідомила керівник об’єднаного координаційного прес-центру Сил охорони та оборони “Південь” Наталія Гуменюк під час інформаційного телемарафону.

“Дуже критична ситуація в російських загарбників зі спорядженням, постачанням та логістикою, тому що дійсно підтягування резервів відбувалося звідти, і майже 75% цих постачань проходило саме через Кримський міст”, – сказала вона.

До того ж, Гуменюк зазначила, що через погану погоду окупанти зупинили навіть пороми. Це унеможливлює сполучення у Керченській протоці.

“Вони дійсно потерпають через нестачу обладнання, боєкомплекту, військової техніки…”, – додала Гуменюк.

Окрім того, Гуменюк додала, що окупаційна влада закликає мешканців тимчасово окупованої Херсонщини до евакуації. Водночас українські громадяни евакуюватись не збираються.

«Вони (окупаційна влада – ред.) говорять якраз про те, що вони готуються рятувати свої життя. Тому що це інформаційна хвиля, звісно, це створення ефекту, що вони проявляють турботу про цивільне населення, начебто намагаються вплинути на людей і пояснити, що для них є загроза від ЗСУ або Сил оборони України. Але люди на це не піддаються, зокрема, на ті самі заклики про евакуацію абсолютно не було реакції місцевого населення, і ніхто евакуюватися не збирається. Люди знають, що їм робити, де знаходитись і як правильно передавати координати ворога, потім позбавляючи свої гаджети від цієї інформації для того, щоб не бути впійманими на гарячому», – розповіла Гуменюк.

Вона також запевнила, що українська влада потужно співпрацює з місцевим населенням.

«Співпраця з місцевим населенням в нас потужна, а колаборанти хай вшиваються», – зазначила Гуменюк.