Просто під час служби! Папа Римський не стримав емоцій – згадав про Україну. Зеленський не чекав. Вразив українців.

Після великодньої меси папа Римський Франциск прочитав традиційне благословення Urbi et Orbi (Місту та світу). Він згадав не лише про пандемію COVID-19, а й про війну на сході України.

Папа Франциск назвав збройні конфлікти та військові витрати під час пандемії коронавірусу «скандальними», згадавши, серед іншого, у своєму посланні про війну на Донбасі.

«У світі досі забагато війн, занадто багато насильства. Нехай Господь, який є нашим миром допоможе нам подолати ментальність війни. Нехай він забезпечить, щоб ув’язнені в конфліктах, особливо на сході України та в Нагірному Карабасі, могли безпечно повернутися до своїх сімей. І нехай надихне світових лідерів зупинити гонку озброєнь», — наголосив він.

Нагадаємо, що два тижні назад, Голова уряду України Денис Шмигаль зустрівся у Ватикані з Папою Римським Франциском.

Під час переговорів було висловлено ​​надію, що будуть зроблені кроки, котрі сприятимуть мирному припиненню військової агресії на сході України.

Розмова очільника уряду України з Папою Франциском тривала приблизно пів години та завершилася представленням делегації та обміном подарунками.

Святіший Отець подарував прем’єр-міністру України бронзову композицію «Наповнімо руки іншими руками», що є посиланням на цінності братерства й солідарності, та спеціальні видання своїх енциклік та інших документів, зокрема, цьогорічне послання на Всесвітній день миру та Документ про загальнолюдське братерство.

Денис Шмигаль подарував Папі факсимільне видання «Віденського Октоїха» та репродукцію скульптури «Гірка пам’ять дитинства», встановленої в Національному музеї Голодомору-геноциду у Києві, разом з книгою Рафаеля Лемкіна «Радянський геноцид в Україні».

Також Прем’єр-міністр передав Папі Франциску запрошення Президента України Володимира Зеленського здійснити візит до України з нагоди відзначення 30-ї річниці Незалежності.