Просто за засіданні! Порошенко похолов – соратника вигнали : одразу після скандалу. Країна на ногах – ганьба!

Депутата обласної ради Харкова Олександра Дорошенка виключили з фракції “Європейська Солідарність”. Причиною для того рішення стала відмова політика виступати українською мовою.

Про це йдеться на Фейсбуці “ЄС – Харківщина”.

Рішення про виключення Дорошенка схвалили на засіданні фракції 4 березня. Це сталося одразу після інциденту на сесії облради.

“У зв’язку з відсутністю пояснень та розбіжністю ідеологічних засад між Дорошенком та партією вирішили виключити депутата з фракції за порушення Закону про мову для застосування імперативного мандату”, – мовиться у повідомленні.

Сам депутат заявив, що розхвилювався, бо вперше виступав з трибуни. Російською мовою йому було легше говорити, бо українською він, мовляв, не зміг би донести свою думку.

Дорошенко вибачився перед громадою та партійцями за свою реакцію на їхнє зауваження: “Моя реакція на зауваження колег мала бути іншою. Переконаний, що надалі у публічній площині буду вживати виключно українську мову і докладати всіх зусиль для її розвитку”.

“Буду відвертий: я, як і переважна більшість харків’ян, у побуті є російськомовним. Я розумію, що це жодним чином не виправдовує цей інцидент. Скоріше навпаки. Ми маємо демонструвати приклад вжитку та популяризації державної мови”, – заявив Дорошенко.

Він наголосив, що працюватиме “для розширення українського простору на Слобожанщині”.

Варто зазначити, що закон про забезпечення функціонування української мови як державної Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року. Він зміцнив позиції державної мови в Україні. 16 липня 2019-го закон набув чинності.

Депутати місцевих рад і чиновники органів місцевого самоврядування мають володіти державною мовою і використовувати її під час роботи.

З 16 січня 2021 року сфера обслуговування повністю перейшла на українську. З цього дня всі, хто надає послуги, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською. Обслуговувати клієнта іншою мовою можна лише на його прохання.

Шановні читачі, також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.