Просто зараз! Міністр не витримав – видав все, “ніяких гарантій”. Українці шоковані – країна будує

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав про те, що в “Будапештському меморандумі” жодних безпекових гарантій передбачено не було.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню «Новое время».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю висловив важливу теза – Будапештський меморандум містив запевнення безпеки, а не гарантії, відповідно, це різні юридичні терміни.

“Є гостре питання гарантій безпеки для України. Станом на зараз єдиним документом, який, як вважається, такі гарантії надавав, є Будапештський меморандум. Ми його взяли за точку відліку. Але сувора правда міжнародної політики полягає в тому, що ніяких гарантій нам Будапештський меморандум не надав … Питання в тому, що нам дали запевнення, а не гарантії, а ось це вже дві різні абсолютно юридичні терміни”, – зазначив Кулеба.

На його думку, наразі міжнародним перемовинам з приводу гарантій безпеки для України може бути наданий новий поштовх.

“В суспільній думці і в політичному наративі зберігається ця ідея, що був Будапештський меморандум, тому він був взятий за точку відліку. Насправді питання набагато ширше, і це питання про гарантії безпеки як такі, тобто як наша країна будує систему своєї безпеки. І від тих громадян, які взяли участь в опитуванні (ініційованому Президентом – ред.), переважна більшість підтримала ідею гарантій безпеки”, – зазначив Кулеба.

Відзначимо, що питання Будапештського меморандуму було винесено на всеукраїнське опитування 25 жовтня. Тоді в Офісі президента актуалізацію цього питання пояснили так:

Слід визнати, що Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, підписаний у Будапешті 5 грудня 1994 року, став одним з найбільш недооцінених документів, створених у буремних 1990-х роках на руїнах СРСР.

Зміст цього документу полягає в тому, що Україна, відмовляючись від третього за потужністю ядерного арсеналу в тогочасному світі та, відповідно, роблячи найбільший після Другої світової війни внесок у глобальний мир і безпеку, отримала гарантії від провідних військових держав світу щодо непорушності своєї безпеки та існуючих кордонів. Підписанти Меморандуму не тільки підтвердили їхні зобов’язання не використовувати проти України ядерну зброю, але також:

– у пункті 2 Меморандуму підтвердили їхні зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України;

– у пункті 3 Меморандуму підтвердили їхні зобов’язання згідно з принципами Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва у Європі утримуватися від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги.

Аналізуючи Будапештський меморандум, доходимо висновку, що безпекові гарантії щодо України були порушені ще задовго до 2014 року. Наприклад, варто згадати відоме прикордонне протистояння у 2003 році в конфлікті навколо острова Тузла, що загрожувало територіальній цілісності України. Не менш небезпечними можна вважати так звані газові війни, які є проявом свідомого економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам Україну.