Просто зараз! Після трагедії під Чугуєвом – чиновників взяли, у ДБР відзвітували. Шокуючі подробиці справи

Командувачу Повітряних сил України Сергію Дроздову оголосили підозру у справі авіакатастрофі літака АН-26 у вересні цього року. Про це сказав на брифінгу начальник відділу ДБР Вадим Приймачок

Слідчі Державного бюро розслідувань вважають, що керувати літаком було дозволено людині без належного досвіду. Про оголошення підозри повідомили під час пресконференції в ДБР 18 грудня.

Відзначається, що Бюро отримало докази, на підставі яких обґрунтовано підозрюються окремі особи, причетні до організації зазначених польотів, які допустили порушення у своїй службовій діяльності.

“Ми вручили письмове повідомлення про підозру керівнику польотів військової частини, в цей день здійснював управління польотами, командиру зазначеної військової частини, стверджував план польотів з порушеннями, також повідомлено про підозру командувача Повітряних сил ЗСУ, який скоїв недбалість щодо виконання своїх службових обов’язків” зв’язків, що послужило причиною трагедії “, – заявив начальник відділу ГСУ ДБР Вадим Приймачок.

Так, Дроздову вручили підозру в недбалому ставленні до службових обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки. Якщо провину генерал-полковника доведуть, йому загрожує від 2 до 5 років позбавлення волі.

У той же час ДБР проводить розслідування і за статтею про бездіяльність військової влади. Покарання за це серйозніше – від 7 до 10 років за ґратами.

Крім того, повідомлено про підозру керівнику польотами військової частини аеродрому в Чугуєві, а також командиру частини, який затвердив план польотів з порушеннями. ДБР заявило, що вони допустили порушення як на стадії підготовки польоту АН-26, так і під час його катастрофи. Зокрема, встановлено, що на борт літака були допущені сторонні особи, а саме курсанти-льотчики, які не мали досвіду в керуванні літаком.

За словами Вадима Приймачка, командир літака також не мав навичок керування літаком в нічний час. У Держбюро розслідувань вважають, що встановили ще не всіх причетних.

Як повідомлялося, катастрофа літака Ан-26 сталася в районі Чугуєва увечері 25 вересня. Катастрофа сталася під час планових навчальних польотів, на борту перебувало 27 осіб (20 курсантів і сім офіцерів Харківського університету Повітряних сил ЗС України ім. Кожедуба). Вижити вдалося лише одному курсанту.

За фактом авіакатастрофи було розпочато кримінальне провадження за ст.416 Кримінального кодексу України (порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу і важкі наслідки). У Кабміні заявили, що безпосередньою причиною катастрофи літака Ан-26 під Чугуєвом стала втрата їм швидкості на передпосадковій прямій, що призвело до завалювання літака з подальшим зіткненням з земною поверхнею.